Едно от всеки пет деца е изключено от е-обучението

NetNews

Няма равен достъп до образование и то е ясно, защото в риск са поставени децата с увреждания и децата със специални потребности. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в сутрешния блок на БНТ.

Ковачева няма да допусне няколко поколения деца да носят негативния белег на онлайн образованието. Онлайн обучението осветли дългогодишни проблеми, особено за децата с увреждания и със специални потребности, защото има проблем с ресурсните учители, категоричен бе омбудсманът.

Tя предупреди, че в ситуацията на пандемия правото на образование е поставено под сериозно изпитание. Програмите, начинът на обучение не са адаптирани за деца, които имат специални образователни потребности, за техните родители, ангажирани в онлайн обучението, посочи Ковачева.

Тя отчете, че не само децата с увреждания, но едно от всеки пет деца с увреждания е изключено от онлайн обученията. Диана Ковачева недоумява как учителите, които не искат да си пуснат камерите в онлайн обучението учат децата да пишат. Разбира се, че учителите трябва да бъдат задължени да си включват камерите, а дори да пишат, за да може децата да ги виждат, настоя Ковачева.

Тя призна, че децата трудно се задържат пред екрана, когато монотонно им се говори, а някои от подрастващите дори заспивали. Има ползи от онлайн обучението, но има и дефицити, изтъкна Ковачева и напомни, че лятото трябвало да бъде използвано по-добре от просветното ведомство за взимане на сериозни решения.

Тя е на мнение, че трябва да се обмисли въпросът с матурите за 4 и 10 клас дали изобщо трябва да се провеждат. Диана Ковачева смята, че онлайн обучението се отразява освен върху грамотността пред децата, но и върху тяхното здраве. Аз не казвам, че не трябва да има онлайн обучение, но в момента нямаме избор. Това обаче не означава, че трябва да бъдат полагани усилия образованието да бъде по-качествено, настоя Ковачева.

Тя се надява, че няма да бъде използвано цялото лято за училище. Ако се учи онлайн лятото е абсолютно излишно да се използва за наваксване, каза още Ковачева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Обявиха един от най-опасните автомобили в историята на краш тестовете (ВИДЕО)

Организацията Latin NCAP, която проверява безопасността на новите автомобили на пазарите в Латинска Америка, оцени резултатите на Ford Ka от проведените краш тестове с нула точки. Експертите призовават купувачите да бойкотират модела. Изпитанията са проведени с базовата версия на Ka. Макар оборудването да включва два еърбега, сигурността на пътниците на […]