Ед Шийран ще получи солено обезщетение за съдебните разходи по делото за „Shape Of You“

NetNews

Британският изпълнител и композитор Ед Шийран и съавторите на абсолютния му хит от 2017 – „Shape of You“ ще получат над 900 000 британски лири за съдебни разходи, след като спечелиха делото за авторските права върху песента, която покори куп класации, съобщи ДПА.

На делото през март изпълнителят и съавторите му Джон Макдейд от „Сноу патрол“ и продуцентът Стивън Маккъчън бяха обвинени, че са плагиатствали от песен от 2015 г. на Сами Чокри и Рос О’Донохю, припомня БТА.

Двамата заявиха в съда, че фразата „Oh I“ в „Shape Of You“ е „поразително сходна“ с рефрена „Oh Why“ в тяхната песен.

Съдията Закароли от Висшия съд реши, че Шийран „нито преднамерено, нито случайно“ е изкопирал фраза от песента „Oh Why“. Още при запитване до съда през 2018 г. от страна на Шийран и екипа му, съдията бе преценил, че „Шийран“ не е чувал „Oh Why“ и в никакъв случай не е копирал преднамерено фразата „Oh I“. Той отхвърли иска на Чокри и О’Донохю и издаде документ на Шийран и колегите му, че не са нарушили авторските права за „Oh Why“.

Адвокатите на ищците претендираха Шийран и колегите му да платят сами разноските си по делото. Съдията им отказа и реши, че по-малко известните автори трябва да платят разходите в размер на 916 200 британски лири.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Официално назначиха наследника на Ерик тен Хаг

Новият мениджър на Манчестър Юнайтед – Ерик тен Хаг, официално има своя заместник в Аякс – Алфред Шрьодер, научихме от клуба. Шампионът на Ередивизие парафира за две години с 49-годишния специалист, като това е своеобразна промоция за него, тъй като прекара няколко сезона като асистент на предшественика си. Шрьодер натрупа […]