Екзплозии в Одеса, масови гробове, Украйна отвоюва Киевския регион

NetNews

Поредица от експлозии са предизвикали множество пожари на различни места в украинския град Одеса.

Експлозиите в югозападния украински град са чути от множество свидетели, сред които и журналисти от АФП.

Около 6:00 ч. местно време (също българско време, бел. ред.) взривовете са причинили най-малко три много големи пожара, видими в индустриалната част на стратегическото черноморско пристанище.

Масови гробове, трупове по улиците, Украйна отвоюва Киевския регион, са сред последните събития във военния конфликт, предава БГНЕС.

Украйна обяви, че си е върнала контрола над Киевския регион

Украйна си възвърна контрола над „цялата област Киев“, след като руските сили са се оттеглили от някои ключови градове близо до украинската столица, съобщи заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр. Докато се оттегля от северните райони, „Русия дава приоритет на друга тактика: отстъпване на изток и юг“, каза съветника на украинския президент Михайло Подоляк.

Още по темата

2 апр 2022 22:11

85

2 апр 2022 20:33

452

2 апр 2022 18:15

252

 „Масов гроб“

Близо 300 души са погребани в масов гроб в Буча, градче край Киев, каза кметът Анатолий Федорук. Улиците на разрушения град са осеяни с трупове, казва той пред АФП. Само на една улица бяха открити телата на 20 починали цивилни граждани.

Евакуация от Мариупол

Червеният кръст насочва свои екипи към обсаденото южно пристанище Мариупол, за да помогне за нова евакуация на хора оттам, след като в петък плановете за извеждане на хора се провалиха. Някои жители успяха да избягат в петък, като стигнаха до Запорожие с конвой от лични автомобили и автобуси.

На фронта загина украински журналист

Украинският фотограф Макс Левин беше намерен мъртъв близо до Киев, след като изчезна преди повече от две седмици, съобщи правителството.

„По предварителна информация невъоръженият Максим Левин е убит от военнослужещи на руските въоръжени сили с два изстрела от стрелково оръжие“, съобщават прокурорите в Telegram.

 Украйна обвини Русия, че стреля по протестиращи

Омбудсманът по правата на човека в Украйна Людмила Денисова обвини руските сили, че са открили огън по мирни демонстранти, ранявайки четирима в южния град Енерходар, окупиран от силите на Москва.

В Русия задържаха протестиращи срещу войната

Руската полиция задържа 211 души в събота на протести срещу военната операция на Москва в Украйна. Шествията се проведоха в различни градове на страната.

 Призоваха Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на Путин

Прокурорът Карла Дел Понте призова Международния наказателен съд бързо да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради действията в Украйна.

 Папата призовава за „споделен отговор“ на бежанците

Броят на бежанците, бягащи от Украйна, надхвърли 4,1 милиона, съобщи ООН. Папа Франциск призовава за „обширен и споделен отговор“ на „нарастващата извънредна ситуация с миграцията“, казвайки, че „някои страни не смогват да отговорят на бежанския поток, докато други остават безразлични наблюдатели“. Папата обмисля и посещение в Киев.

Представител на ООН ще посети и Москва, и Киев

Висш служител на ООН заминава за Москва в неделя, а след това и за Киев, за да се опита да осигури „хуманитарно прекратяване на огъня“ в Украйна, съобщи ръководителят на ООН Антонио Гутериш. И Русия, и Украйна, се съгласиха да се срещнат с Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Дворци, самолети, скъп имот в Дубай - животът на Рамзан Кадиров

Въпреки не особено високия стандарт на живот на гражданите в Чеченската република, лидерът й Рамзан Кадиров е построил дворци за себе си, съпругата си и любовницата си. Притежава и самолет на стойност над 72 млн. евро, пише британският в. Мирър. Вестникът цитира нови сателитни изображения на чеченската столица Грозни, от […]