Еколог разкри какви опасности крие зимата без сняг

NetNews

Ако през зимата не вали сняг, през лятото реколтата ще е слаба. Освен това няма да има комари и други насекоми, важни за хранителната верига. Предупреждението отправи Кимо Сааринен, директор на института по алергии и околна среда в Южна Карелия, предава Блиц.

Комарите се размножават в среда, образувана от топенето на снеговете напролет. При липса на сняг те няма къде да се размножават. Отсъствието им на свой ред ще създаде проблеми с храненето на птиците, които ядат насекоми. Липсата на сняг води и до лоша реколта на някои култури. Снежната покривка е източник на влага за почвата, а и предпазва посевите от ветрове и преохлаждане.

Въпреки липсата на сняг не бива да се притесняваме за рязка промяна в климата или за екологията, каза експертът. Той напомня, че е имало и други случаи на аномално топли зими. Сааринен добави, че състоянието на повечето растения е същото като при обичайните за месец януари температури.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-крадените коли в GB

В Обединеното кралство Агенцията за лицензиране на водачи и превозни средства (DVLA) предостави статистика за броя на откраднатите превозни средства на годишна база. Става дума за период от последните пет години. Според DVLA броят на кражбите във Великобритания се е увеличил с почти 50% през последните 5 години. Агенцията провжда […]