Експерти за зимното отопление: С климатик или термопомпа е най-евтино

NetNews

Зимата дойде, а цените на тока, газа и дървата са все така високи. Оказва се все пак, че най-евтино е отоплението с климатик.

„Ситуацията с търсенето и предлагането на климатици е в пиков момент. Една от причините е по-ниският разход на енергия. Големият проблем е да изпълним желанията на клиентите. Гладът за монтажници и техници в нашия бранш е огромен. При този бум всички фирми изпитват големи затруднения“, коментира Антон Георгиев – собственик на фирма за отопление, вентилация и климатизация.

От думите му стана ясно още, че повечето хора се ориентират към по-добри марки и климатици с добър коефициент на трансформация на енергията. Около 1200-1500 лева струва един климатик, който ще ни предостави добра услуга. Около седмица пък трябва да изчакаме, за да дойдат и да ни го монтират.

„Най-изгодно е да ползваме термопомпа, която пак е вид климатик, но там инвестицията е по-скъпа и се прилага в новите строителства. Около 30 хил. лв. ще ни струва за апартамент от 100-150 квадрата. Инвестицията обаче се възвръща във времето“, каза още Георгиев.

Той изтъкна и предимствата на подовото отопление – по-качествено, по-икономично и по-тихо. Според него температурата в дома ни през зимата трябва да е 23 градуса, като за спалнята тя може да е 21 градуса.

Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност потвърди, че има изключително сериозно търсене на климатици, защото цената на отоплението с тях е най-ниска.

„Това е под влияние и на по-ниските цени за електроенергия. Нашите битови потребители са защитени и се радваме на преференциална цена. Какъвто и източник на отопление да изберем, ако нашето жилище е добре изолирано, разходите ни може да намалеят наполовина“, подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Няма друг начин, който да ни предлага същата цена за отопление, дори дървата и въглищата са по-скъпи от добър климатик. В следващите няколко години отоплението на климатици ще бъде най-евтино, убеден е Цанев.

Според него около 40% от гражданите не могат да си позволят подобрения на енергийната ефективност на своите домове и трябва да им бъде помогнато.

„Решението на енергийната бедност не са социалните помощи за отопление. Проблема го решаваме с подмяна на отоплителните системи с по-ефективни“, посочи Цанев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дариева: Всички се готвят за избори през март

Вероятно в следващите дни ще стане ясно кога президентът Румен Радев ще повика първата политическа сила, за да ѝ връчи мандата за съставяне на правителство. Държавният глава се ръководи от два мотива – да бъде съставен кабинет, а ако това не се случи и се отиде на варианта с нови […]