Експерти с прогноза: Русия иска контрол над Черно море

NetNews

Държавният департамент е изпратил към Конгреса на САЩ проекторешение, с което да се даде зелена светлина за потенциална сделка с България за придобиване на още 8 нови изтребителя F-16 Block 70. Ще закупим ли още самолети?

„Трябва да усилим нашата отбрана, тъй като нямаме кой знае какви способности. Стратегическият контекст е доста тревожен, едва ли Путин и руската армия ще спрат операцията си в Украйна. Напротив – очаква се тази война да продължи с месеци, дори до края на годината. Предстои дълъг конфликт в зоната на Европа, а в центъра му ще бъдат Източният фланг на НАТО и Източна Европа“, заяви експерта по международна сигурност проф. Румен Кънчев в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

7 апр 2022 07:20

118

6 апр 2022 22:00

61

Той уточни, че е нормално да започне подсилването на Източния фланг за възпиране от потенциална агресия на Русия.

„Важно е България, за да изпълнява своите ангажименти към националната сигурност и „Еър полисинг“, да изпълнява и тези към Алианса. Решението е много трудно за правителството, защото то трябва да осигури необходимите ресурси. Става дума за сериозна промяна на инфраструктурата“, каза бившият министър на отбраната Николай Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него Източна Европа значително изостава с превъоръжаването си, а България има минуси и недостиг във военноморските сили и в сухоземните такива.

Проф. Кънчев изтъкна, че сега в зоната на Черно море има огромен дисбаланс между НАТО и Русия. И добави, че Русия има над 170 кораба, а НАТО – 15, плюс тези на Турция.

„Превъоръжаването е продиктувано от геополитическите реалности и променената среда за сигурност след войната в Украйна“, каза той.

Проф. Кънчев изрази мнение, че Путин няма да напусне Украйна, преди да е осъществил контрол върху Одеса и целия черноморски бряг. Ако стане това, ще означава пълен контрол на Русия над Черно море и върху въздушното пространство там.

Запитан дали трябва да изпращаме военна помощ към Украйна, Свинаров изтъкна: „Разбира се, че трябва да изпращаме оръжия. Много държави оказаха военна подкрепа и не са част от конфликта“.

Бившият министър на отбраната смята, че трябва да има значителни усилия на международната общност за подобряване на геополитическата среда.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Протест в Берлин - легнаха като телата на убитите в Буча

Хиляди легнаха пред парламента така, както ,по думите им, са били телата на убитите цивилни по улиците на украинския град Буча. Този протест срещу военните престъпления в Украйна се проведе в Берлин, предава Bulgaria ON AIR. Още по темата 6 апр 2022 22:51 221 Спирането на вноса на горива от […]