Експерт: Воденето на военни действия край АЕЦ крие големи рискове

NetNews

Воденето на военни действия на територия с много атомни централи е недопустимо и много рисково, заяви за Bulgaria ON AIR директорът на института по управление на ядрените знания във Виена проф. Янко Янев, който е работил и в Международната агенция за атомна енергия.

За момента риск за атомните електроцентрали в Запорожие и Чернобил няма, а проблемите с липсата на видеоконтакт нямат общо със системите за безопасност, уверява проф. Янко Янев.

„Там проблемът не е за това, че може да се предизвика авария, а камери, които са излезли от строя , но ще ги възстановят в момента, в който се възстанови електрозахранването. Вече казаха, че електрозахранването на „Чернобил“ е възстановено“, каза проф. Янев.

Воденето на военни действия в страна с толкова много атомни реактори може да доведе до сериозни проблеми, категоричен е професорът.

„Това, което имаме, е една сложна, нещатна ситуация, неправилна от гледна точка експлоатация на АЕЦ. Никакви военни действия не са приемливи в близост до обекти на ядрена енергетика, тъй като дори едно конвенционално средство за водене на война може да създаде проблеми“, допълни той.

Персоналът на Чернобилската и Запорожката атомни централи продължава да работи, въпреки че са превзети от руските военни. Но се работи в изключителен стрес.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Асен Василев: Опашките са организирани, нормално е да има инфлация при война

Опашките за горива и олио са организирани акции с цел манипулиране на пазара и всяване на паника, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „Защо, господин министър?“ по bTV. Той поясни, че специално що се отнася до горивата в истерията основна роля е имала и младежката организация […]