Експерт: За 2 месеца COVID-19 ще заличи населението на малък наш град

NetNews

Заради COVID-19 (пряко или косвено) на седмица умират над двойно повече хора, отколкото в други години. Само за последните 2 месеца заради извънредната смъртност от COVID-19 са умрели населението на един цял град като Несебър, Чирпан или Пещера. Този анализ направи математикът и експерт по управление на кризите Петър Велков.

"До края на годината вследствие на неовладяна пандемията ще са починали толкова хора, колкото жителите на някои от градовете като Панагюрище, Гоце Делчев, Карлово или Велинград. Като това ще е само за последните 2 месеца и половина (10 седмици)", отбеляза Велков.

Въпреки, че се очакваше понижение на смъртността и заболеваемостта заради въведените ограничителни мерки, данни сочат, че за последните 2 седмици са починали повече хора от Covid-19, от колкото за цялата минала година от грип и пневмонии взети заедно.

"COVID е водеща причина за смъртността в България и то при подценени стойности и нерегистрирана смъртност от вируса. Стойностите на починалите от инфаркт, инсулт, други заболявания и катастрофи са по-ниски от колкото от COVID и то само за 9 месеца и то при наложени мерки за ограничаване на разпространението", подчертава Петър Велков, който със свои колеги е направил и специална графика.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Последно проучване! Ефикасност от 95% на COVID-19 ваксината на Pfizer/BioNTech

Последното проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, потвърди в четвъртък, че ваксината срещу COVID-19, разработена от компаниите Pfizer Inc и BioNTech SE, има средна ефективност от 95% за предотвратяване на заболяването с коронавирус. Според резултатите от клиничните изпитвания, в които са участвали 43 548 души, ефикасността на ваксината […]