Експерт каза има ли странични реакции сред първите ваксинирани българи

NetNews

Вече имаме над 2700 лица, които са получили първата доза от ваксината. Днес ваксинираните са над 1000. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

На 21 декември Европейската комисия издаде разрешение за първата ваксина, след това изпратихме продуктовата информация до всички медицински специалисти, така че да се чувстват подготвени за настоящата кампания. Към момента няма информация за затруднения от директорите на регионалните здравни инспекции и от болниците. Имаме съобщение само за една нежелана реакция – зачервяване в областта на поставяне на ваксината, съобщи Кирилов.

Предстоят периодични седмични доставки от ваксината на "Пфайзер/Бионтех". В първата седмица на януари очакваме следващата доставка, поясни той.

Европейската агенция по лекарствата все още извършва предварителни изпитания на ваксината на "Астра Зенека/Оксфорд". Следващата ваксина, за която се очаква положително становище, е тази на "Модерна". Становището се очаква на 6 януари. Ако то е положително, ще имаме втора одобрена ваксина. Кога ще дойде тя в Европа, зависи от производителя, отбеляза Богдан Кирилов.

Той посъветва преди да се ваксинираме да направим консултация с лекар или магистър-фармацевт или да се запознаем с продуктовата информация за ваксината.

Предвидени са ваксини за цялото население – всеки, който желае да му бъде поставена ваксина, ще има тази възможност и това ще бъде безплатно, увери шефът на Агенцията по лекарствата.

Той посочи, че във всяка Регионална здравна инспекция има поставени фризери за ваксината, а след като тя бъде размразена, тя може да се съхранява в хладилник до пет дни.

От страна на държавата не се предвиждат ограничения за хората, които не искат да се ваксинират. Работи се след поставяне на втората доза да бъде изготвен документ с информация за ваксинацията, каза още Богдан Кирилов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия привика представители на външни медии

Русия днес е привикала представители на медии, съобщи ТАСС. Представителите са част от списък с потенциални агенти. Групи или лица, които фигурират в такава група, трябва да се регистрират. Те трябва да обозначават публикации по определен начин и да представят подробни документи. Привикани са представители на чуждестранни медии, които се […]