Експерт: Мутациите на коронавируса ще доведат до отслабването му

NetNews

Мутациите на новия тип коронавирус ще доведат до неговото отслабване в дългосрочен план. Това заяви за италианския вестник La Stampa ръководителят на отдела за епидемиологична статистика на Биомедицинския университет в Рим Масимо Чикоци, който оглавява международна група учени, анализиращи новия щам на COVID-19.

По данни на учените, само в Италия досега са регистрирани 13 мутации на коронавируса. Те могат да доведат до увеличаване на заразността му, но не оказват влияние върху патогенността, предаде агенция "Фокус".

„Ако в зависимост от щама степента на инфекциозност се променя, то досега не сме забелязали разлики в поведението му в тялото или други начини на предаване. Всякакви мутации биват диктувани от имунната система. С други думи, вирусът се опитва да заблуди антителата, като се адаптира към тялото, но колкото повече вирусът мутира и се адаптира, толкова повече губи силата си и в крайна сметка изчезва. Отнема само време, но ние не знаем колко", подчерта специалистът. Според него мутациите, включително „британската", няма да повлияят влияят върху ефективността на разработените към момента ваксини срещу COVID-19.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия отчете нов рекорд по заболеваемост

В Русия беше отчетен нов рекорд по заболеваемост от COVID-19, а в Казахстан започна производството на руската ваксина „Спутник V“. Регистрираните през изминалото денонощие нови случаи са 29 350. Това е абсолютен рекорд по заболеваемост от началото на пандемията. Общият брой на заразените с COVID-19 в Русия надхвърли 2 милиона […]