Експерт: Няма причина за скок на тока

NetNews

Мораториумът на цените на тока, парното и водата отпадна от днес.

„Мораториумът внесе успокоение в крайния потребител с информацията, че каквото и да се случи на пазара – до края на март няма го усети никой от нас. Индиректно ние видяхме какво се случи с цените на стоки, услуги, доста бързо вървяха в посока нагоре и за последните 3 месеца процентите са доста повишени. Цената на газа не беше под мораториум и няма как да бъде, защото това е вносна суровина, за която не важат условията в България“, каза енергийният експерт Васил Начев в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

1 апр 2022 07:10

127

4 юни 2008 12:14

7

Той подчерта, че всичко минава през международните борси и каквото е цената там – такава е и у нас.

„Няма причина електроенергията да бъде повишавана, тъй като излизаме от отоплителния сезон и разходът за електроенергия рязко ще падне. Същото важи и за природния газ. Но както знаем – и компенсации, и помощи никога не стигат. Въпреки всичко, бяха глътка въздух за бизнеса. Нашата икономика е много енергоемка, трябва да се върви в посока намаляване на ползването на електроенергия при производство на една или друга стока“, допълни Начев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него обаче това не е никак лесно да се случи.

„Електроенергията ще остане скъпа за много дълъг период от време. Този месец виждахме нива на електроенергия като цена от 800 лв. за мегаватчас, това е непосилно, за който и да е бизнес“, категоричен е енергийният експерт.

Попитан как ще ни се отрази плащането на руски газ в рубли, той отговори: „Това е поредният блъф. Така или иначе условията, които влизат в сила, на практика не променят нищо, защото всеки, който иска да закупи природен газ от „Газпром“, трябва да внесе съответната сума в банката на „Газпром“. Тя служебно ще конвертира в рубли и ще ги преведе на „Газпром експорт“ – компанията, която осъществява доставката на газ.“

Начев поясни, че условието е всеки купувач да има две сметки – една в долари и една в рубли.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Руските войници напуснали Чернобил засегнати от радиация?

Атомният надзорен орган на ООН разследва твърденията на Украйна, че руските войници, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, са напуснали, след като са получили високи дози радиация.Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че не може да потвърди твърденията на украинската държавна енергийна компания Енергоатом и търси независима оценка. От „Енергоатом“ […]