Експерт: Няма причина за скок на тока

NetNews

Мораториумът на цените на тока, парното и водата отпадна от днес.

„Мораториумът внесе успокоение в крайния потребител с информацията, че каквото и да се случи на пазара – до края на март няма го усети никой от нас. Индиректно ние видяхме какво се случи с цените на стоки, услуги, доста бързо вървяха в посока нагоре и за последните 3 месеца процентите са доста повишени. Цената на газа не беше под мораториум и няма как да бъде, защото това е вносна суровина, за която не важат условията в България“, каза енергийният експерт Васил Начев в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

1 апр 2022 07:10

127

4 юни 2008 12:14

7

Той подчерта, че всичко минава през международните борси и каквото е цената там – такава е и у нас.

„Няма причина електроенергията да бъде повишавана, тъй като излизаме от отоплителния сезон и разходът за електроенергия рязко ще падне. Същото важи и за природния газ. Но както знаем – и компенсации, и помощи никога не стигат. Въпреки всичко, бяха глътка въздух за бизнеса. Нашата икономика е много енергоемка, трябва да се върви в посока намаляване на ползването на електроенергия при производство на една или друга стока“, допълни Начев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него обаче това не е никак лесно да се случи.

„Електроенергията ще остане скъпа за много дълъг период от време. Този месец виждахме нива на електроенергия като цена от 800 лв. за мегаватчас, това е непосилно, за който и да е бизнес“, категоричен е енергийният експерт.

Попитан как ще ни се отрази плащането на руски газ в рубли, той отговори: „Това е поредният блъф. Така или иначе условията, които влизат в сила, на практика не променят нищо, защото всеки, който иска да закупи природен газ от „Газпром“, трябва да внесе съответната сума в банката на „Газпром“. Тя служебно ще конвертира в рубли и ще ги преведе на „Газпром експорт“ – компанията, която осъществява доставката на газ.“

Начев поясни, че условието е всеки купувач да има две сметки – една в долари и една в рубли.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Руските войници напуснали Чернобил засегнати от радиация?

Атомният надзорен орган на ООН разследва твърденията на Украйна, че руските войници, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, са напуснали, след като са получили високи дози радиация.Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че не може да потвърди твърденията на украинската държавна енергийна компания Енергоатом и търси независима оценка. От „Енергоатом“ […]