Екстрадират Дейвид Бодил във Великобритания

NetNews

Състав на Плевенски окръжен съд постанови решение по наказателното дело във връзка с екстрадирането на Дейвид Бодил.

Британският гражданин в откритото съдебно заседание по делото, провело се на 12 януари, даде съгласието си да бъде екстрадиран в Кралство Великобритания.

Срокът, в който това съгласие е могло да бъде оттеглено, е изтекъл в полунощ на 16.01. и Бодил не се е възползвал от това свое право, съобщават от съда.

В издадената Заповед за арест от съд в Кралство Великобритания е посочено, че въпреки, че на обвиняемия са били повдигнати обвинения за четири допълнителни престъпления, те няма да бъдат включени и спрямо исканото лице няма да се води наказателно производство за тях.

Ще се води наказателно производство само за притежание на взривни вещества при обстоятелства, които да породят подозрение, че не ги притежава със законна цел, което е престъпление по Закона за взривните вещества от 1883 година, за което е предвидено наказание „доживотен затвор“.

Окръжен съд – Плевен намира, че не са налице основания за отказ от изпълнение на Европейската заповед за арест и допуска изпълнението на същата, чрез предаването на лицето Дейвид Бодил на искащата държава.

До фактическото му предаване, британският гражданин ще бъде с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Решението на Плевенски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зеленски: Финансовата стабилност е жизненоважна за победата над агресора

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че запазването на финансовата стабилност на страната е „жизненоважно“ за „съвместната победа над агресора“, потвърждавайки, че Киев е получил първия транш в размер на 3 млрд. евро от последната макрофинансова програма на ЕС на обща стойност 18 милиарда евро, съобщава БНР. „Благодарен съм […]