ЕК обмисля дали да продължи ограниченията срещу украинския земеделски внос след 15 септември

NetNews

Европейската комисия има осем дни, за да вземе решение дали да продължи временните ограничения за вноса на украинско зърно след 15 септември, заяви говорител на институцията по време на пресконференция.

Според говорителя, Европейската комисия се изправя пред сложно предизвикателство в опита си да постигне баланс между подкрепата за Украйна и отговорността към съседните държави като България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия. Затрудненията се свързват с ограничения върху вноса на украинско зърно, наложени след решението за премахване на митата в ЕС. Тези временни мерки трябва да бъдат преразгледани до 15 септември, предаде БТА.

Говорителят обаче поясни, че Европейската комисия неизменно поддържа диалог с Украйна и Молдова, а във важните обсъждания са се включили и други държави-членки на ЕС, включително балтийските страни и Хърватия. В бъдеще може да се присъединят още държави, които са засегнати от този въпрос.

Основната причина за този спор е свързана с военния конфликт между Русия и Украйна, като руската страна обстрелва зърнени складове и е отказала да участва в споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. Този фактор е ключов в проблема с вноса на украинско зърно в ЕС.

В следващите осем дни Европейската комисия ще изчисли възможностите си и ще се опита да намери решение, което отразява интересите на всички засегнати страни.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

От 2024 г. Венеция въвежда такса от 5 евро за туристите, които не отсядат в града

Венеция планира да въведе такса от 5 евро вход за хората, които идват в града само за ден. Така градската управа се надява да успее да управлява устойчиво потока от посетители. Таксата ще бъде въведена пробно от догодина. Тя ще важи за всички посетители над 14 години. Идеята се обсъжда […]