ЕК одобри 32 милиона евро за българските железници

NetNews

Европейската комисия съобщи, че е одобрила отпускането на 32 милиона евро държавна помощ за железопътните превози в България. Средствата се очаква да послужат за насърчаване на преминаването на превозите от автомобилни към железопътни.

Помощта ще бъде осигурена по плана за икономическо възстановяване от пандемията. Целта е да отпаднат техническите пречки пред оперативната съвместимост на железниците, защото превозите с тях на хора и товари са по-безвредни за околната среда, се пояснява в съобщението.

Подкрепата ще бъде осигурена с преки безвъзмездни средства, като се предвижда тя да послужи за въвеждане на Европейската система за контрол на влаковото движение (ETCS) ниво 2 – част от Европейската система за управление на железопътното движение (ERTMS). Очаква се работата по този проект да продължи до май 2026 година.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Катастрофа при метростанция "Акад. Ал. Теодоров - Балан"

Снимка: архив, БГНЕС Катастрофа е станала при метростанция „Акад. Ал. Теодоров – Балан“ в София около 13:27 часа, съобщиха от МВР. При инцидента няма тежко пострадали, една от пътничките е с оплаквания за болки във врата. По първоначални данни автомобил е минал на червен светофар, ударил се е в друга […]