ЕК осъди вандализма срещу сградата на нейното представителство в София, МВР не реагира

NetNews

Европейската комисия (ЕК), Еврпейският парламент (ЕП)и външното министерство на България осъдиха вандалските прояви срещу сградата на представителството на ЕК в София.

В неделя сградата в София, в която се помещават Бюрото на ЕП и Представителството на ЕК в България, беше изцапана с червена боя по време на поредния проруският „Поход за мир и неутралитет“.

Шествието е организирано от няколко неправителствени организации и отделни граждани, в него се включиха и политици от „Възраждане“, БСП и Мая Манолова. Въпреки че участниците в демонстрацията излязоха с искания за военен неутралитет на България, много от тях носеха руски знамена.

От началото на руската инвазия в Украйна „Възраждане“ и БСП заемат проруска позиция. Те гласуваха против изпращането на военна помощ за Украйна, като повтаряха заблуждаващите твърдения, че предоставянето на подкрепа може да „въвлече България във войната“.

„Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи“, пише в изпратена до БТА позиция на ЕК.

В нея се отбелязва, че комисията ще уведоми властите, които носят отговорност за разследването на случая.

Компетентните в България власти – МВР и правителството, все още не са реагирали. Подобни акции срещу паметника на Съветската армия и руското посолство са водили до незабавни арести.

От институциите в България единствено Министерството на външните работи (МнВР) осъди посегателството.

„Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява“, пише в публикувана на сайта на МВнР позиция.

В неделя и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола осъди вандалската проява.

„Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен. #СлаваНаУкраина“, написа Мецола в Туитър.

Вече повече от година продължава войната, която Русия започна срещу Украйна. Москва продължава настъпателните си действия на територията на Украйна въпреки призивите на ЕС, НАТО и САЩ да прекрати нападенията, въпреки санкциите срещу нея и военната помощ, предоставяна на Киев.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Над 10 000 земеделци се обединиха в Българска аграрна камара

Над 10 000 земеделски производители се обединиха за защита на общите интереси в Българска аграрна камара. „Гласът на всеки един земеделски производител, малък или голям, зърнопроизводител или животновъд, всеки един ще има своята тежест и значение. Те трябва да членуват в организациите, които са членове на БАК. Стремежът е да […]