Еленко Божков: България има собствена алтернатива за газова диверсификация

NetNews

България има собствена алтернатива за газова диверсификация . Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS енергийният експерт Еленко Божков. По думите му важно е да се помисли за премахването на мораториума за проучването на природен газ в страната.

„България сама може да добива природен газ, имаме количества, гарантиращи около 30 милиарда. Ако се модернизират технологиите, ще можем да добием и около 80 милиарда и ще имаме осигурени количества за около 30 години”, обясни той.

На този етап съществуват и други алтернативи, които обаче България не може да ползва, допълни експертът.

„Страната може да бъде удовлетворена като се доставя част от необходимия газ по Трансбалканския коридор- това е неизползвания газопровод за транзитен газ от Русия през Украйна и Румъния към България. По него има възможност да се пренасят 17 милиарда кубични метра, напълно достатъчно количество. Проблемът е, че газопроводът е резервиран от „Газпром”. С необходимата правна помощ от ЕС може да се разреши използването му, но това отнема време.

Строежът на терминала за втечнен природен газ в Александруполис също много ще помогне на България, като и цената на газа ще по ю-ниска.

„Газовите потоци са намалели с около 22%. Управляващите трябва да започнат да говорят честно по темата, досега нищо не се разбира от думите им. Закъсняхме да резервираме количества както на терминалите в Полша, закъсняхме и с връзката с Комотини. Напълно възможно е цената, която ще плащаме да бъде и с 50% по-скъпа”, каза още Еленко Божков.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Естония е помогнала повече на Украйна във войната, отколкото Германия

От началото на руското нахлуване Германия е изпратила на Украйна въоръжение и оборудване на стойност над 190 милиона евро, предаде ДПА. В отговор на парламентарно запитване германското министерство на икономиката заяви, че за периода от 24 февруари до 19 април Германия е предоставила на Украйна оръжия на стойност 120,5 милиона […]