Еленко Божков: Не трябва да гледаме с надежда към ГЕРБ като спасители

NetNews

„Ако не отидем на предоговаряне и не търсим възможности за възобновяване на договорите с „Газпром“, решенията ни никак не са лесни. Ще става все по-трудно, скандалите ще следват един след друг, но те няма да ни помогнат да избегнем увеличението на цените и може би – сериозен дефицит. План Б на правителството не дава решения“, заяви енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

„За да можем да заменим този газ от „Газпром“ – 2 млрд., и да остане 1 млрд. от азерите, това означава около 25 такива танкерa, като този от Тринидад и Тобаго. 2-3 години трябва да се точат танкери, а това ни е газът за една година. Увеличението на цената на газа ще е между 30 и 50%“, каза още той и добави, че разликата в цената ще бъде платена от данъкоплатеца и бизнеса.
По думите на Божков, каже ли бизнесът, че ще протестира, а особено излезе ли да протестира, правителството се клати с тенденция за падане.

„Не трябва да гледаме с надежда към ГЕРБ като спасители. Те са основните виновници за сегашното състояние – за връзката с Комотини са изключително виновни. Назначенията и целия строеж. След това – формулата, по която се изчисляваше досега цената на природния газ“, изтъкна експертът.

Еленко Божков е категоричен, че Народното събрание задължително трябва да гласува премахване на мораториума за търсене на природен газ и шистов природен газ.

„Пролетта и лятото задължително топлофикациите трябва да минат на мазут, като природният газ, колкото влиза, да се закупи от „Булгартрансгаз“ и да се запълни хранилището в Чирен“, убеден е експертът.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Валентин Колев: Очевидно "Газпром" не е надежден партньор

Очевидно е, че „Газпром“ не може да се причисли към надеждните партньори и трябва да търсим алтернатива – азерски газ, втечнен газ, Европа. Това заяви деканът на Електротехническия факултет в ТУ-София проф. Валентин Колев в „Денят ON AIR“ „За мен още не е видно дали новите управляващи искат да направя […]