Емблемата на българската журналистика и кинорежисура Милен Гетов навърши 95 години

NetNews

Доайенът на българската журналистика и телевизия Милен Гетов навърши 95 години. С Българската национална телевизия го свързват дълги години отдаденост и знакови филми и предавания.

Човек на два века и трия строя, така се определя самият Милен Гетов. На 19 вече е военен кореспондент, после превзема печатните медии. Но любовта към режисурата казва думата си. От 1968 г. работи в БНТ като журналист, драматург, главен режисьор и художествен ръководител. Милен Гетов прави първия документален филм за Гунди и Котков.

Големият успех идва с филмите по романите на Богомил Райнов – "Един наивник на средна възраст", „Реквием за една мръсница", „Умирай само в краен случай", „Тайфуни с нежни имена".

Екранните истории събират рекорден брой зрители, а в тях изгряват звезди като Коста Цонев, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев. Години по-късно се ражда предаването „Минаха години" и заедно с Драган Тенев го приемат като мисия.

Милен Гетов е носител на голямата награда на Съюза на журналистите, а преди дни беше удостоен със специална президентска грамота за цялостен принос. Автор на над 1000 телевизионни филма, постановки и предавания, Милен Гетов следи внимателно БНТ, която остава голямата му любов. И казва, че най-важни за обществената телевизия са професионализмът и обективността.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бейби бум в София и Пловдив покрай пандемията

Лекарите отчитат бум на бебета в София и Пловдив по време на пандемията у нас. Данните сочат, че през месец октомври са се родили с 30% повече деца, а през ноември броят им е скочил с 20%. Очакванията за същински бум на ражданията обаче са за декември. По думите на […]