Енергийните министри от ЕС солидарни с България и Полша заради спрения газ

NetNews

Министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС единодушно заявиха солидарност със София и Варшава и осъдиха спирането на газа за тях от страна на „Газпром“, предаде БНР.

Те определиха действията на руския газов монополист като „грубо нарушаване на действащи договори“.

Министърът на енергетиката Александър Николов определи ситуацията като „безпрецедентна“. Той заяви, че единството на Съюза, споделянето на солидарността и обединяването на усилията на страните-членки са единственото правилно действие и подчерта значението на координацията между тях за осигуряване на газовите доставки в необходимия обем.

Министър Николов заяви, че България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ.

„България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София“, изтъкна министърът.

Друга важна тема, която министрите обсъдиха, бе диверсификацията на енергийните източници.

Николов съобщи, че се работи усилено по техническото приключване до средата на годината на газовата връзка с Гърция.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кардиолози алармират за неподозирани симптоми на инфаркт

Специалисти по сърдечните заболявания припомниха сериозни признаци за настъпващ сърдечен удар в статия за ETNT, пише zdrave.to. Според тях задухът и гаденето могат да са сигнал за опасно заболяване, а ако не се вземат мерки навреме, всичко може да завърши със смърт. Усещането за стягане в гърдите според кардиолозите е […]