Енергийният министър: Спекулации за фалити няма да бъдат допуснати

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Понижението, което се наблюдава през последните две седмици и запазване на текущите тенденции за топло време, намалена консумация и увеличени доставки на втечнен газ, ще се отразят в началото на месец февруари. Поради това, че повишението на цените е толкова рязко, министерството на финансите и на енергетиката ще адаптират при нужда подготвените мерки за компенсация на дружествата, които оперират на регулиран пазар, обяви на пресконференция министърът на енергетиката Александър Николов, предаде БГНЕС.

Систематични рискове за дружества, които са свързани с топлоснабдяване ще бъдат избегнати, като това важи за целия отоплителен сезон. Фалити няма да има, категоричен е Николов.

„Спекулации относно фалити няма да бъдат допуснати. Продължават усилията на най-високо ниво за оптимизиране на доставките от Азербайджан“, каза Николов и изрази мнение, че българският бизнес е в много по-добро положение от този в съседните ни държави.

„От гледна точка на конкурентоспособност нашият бизнес е с привилегия, като първа точка на доставка от Русия и най-вече заради договора с Азербайджан“, заяви Николов. Помощта за бита ще помогне и на бизнеса, добави той.

„Компенсациите, които се планират са за бита, а за нерегулирания пазар, ако се стигне до ситуация, която да ги изправи в значително по-лоша среда, отколкото конкурентни бизнеси извън България, тогава ще бъдат компенсирани. С помощта за бита, целта е да се избегне предполагаем ценови шок на разходи за топлоенергия и да се намали допълнително разполагаемият доход, а със запазване на разполагаемия доход консумацията в бита ще се запази и това ще има ефект върху бизнеса“, категоричен бе министърът.

Той каза и че ще има компенсация за топлофикационните дружества.

„Топлофикационните дружества ще бъдат компенсирани за разходи извършени директно към доставчика на природен газ, съответно ще бъде смекчен натискът за повишаване на цените допълнително към крайните потребители“, заяви той.

Работата по оптимизацията на азерски газ продължава. Няма проблем с преноса и капацитета.

„Самият пренос не е проблем, както и капацитетът не е проблем. Размерът на така наречения прекъсваем капацитет е много по-нисък отколкото се спекулира. Може да бъдат доставени по-алтернативни трасета, проблемът идва в търговската част и отношенията със съответния консорциум“, допълни Николов.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Скиорът Алберт Попов с коронавирус, пропуска поне два старта

Снимка: БГНЕС Най-добрият ни скиор Алберт Попов е с коронавирус и ще пропусне поне два старта от световната купа по ски. Неприятната новина съобщи самият той във Facebook. “И така, и моят ред дойде. За съжаление, въпреки че съм ваксиниран, след направен PCR тест преди пътуване – според правилата на […]