Енергото предупреди за възможно спиране на тока на ВиК Ямбол от 1 февруари. Ще остане ли Ямбол без вода?

NetNews

Има риск обекти на ВиК Ямбол да останат без електрозахранване от 1 февруари. Това се потвърди и от съобщение на EVN, в което се казва, че в Електроразпределение Юг (ЕР Юг) е постъпила официална заявка от търговец на електроенергия на свободeн пазар за временно преустановяване на електрозахранването към обекти на ВиК Ямбол. Причина – просрочени задължения.

Предвидената дата за спиране на тока е 01.02.2022 г.

Подадените обекти за изключване са помпени станции и пречиствателна станция за отпадни води. „Става въпрос за помпените станции „Кабиле”, „Ормана”, група „Бакаджик”, „Окоп – Козарево” и пречиствателната станция на Ямбол”, уточни във вторник на пресконференция директорът на ВиК – Ямбол инж. Стоян Радев.  

В случай на прекъсване на електричеството, без вода ще останат областният център и още около 20 населени места около него.

За евентуалното спиране на електрозахранването са уведомени още община Ямбол, областната управа и дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Директорът на ВиК Ямбол обяви, че дружеството има просрочени 550 хил. лв. с падеж отпреди една седмица към доставчика „Мост Енерджи” АД. „В момента сме в преговори с „Български ВиК холдинг“ ЕАД за отпускане на заем за заплащане на тока”, допълни още той. В същото време на 14 февруари идва падежът на следващата фактура, която е на още по-голяма стойност и отново ще се разчита на заем за плащането ѝ.

От Електроразпределение Юг пък уточняват, че те нямат отношение към въпросите, касаещи търговските взаимоотношения между ВиК Ямбол и избрания от тях доставчик на електроенергия. А съгласно Закона за енергетиката трябва да спазят процедурата и да изпълнят заявката за прекъсване на захранването.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ново поскъпване на хляба с 20% предстои в Бургас

Ново поскъпване на цената на хляба с 20% предстои в Бургас, каза председателят на Сдружението на хлебопроизводителите в града Димитър Людиев. Първото поскъпване на цената беше в средата на декември, но заради три пъти по-високите цени на тока и газта сега предстои нова промяна в ценовата политика. Въпреки компенсациите, които […]