Ердоган се срещна в Рияд с крал Салман

NetNews

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция и Саудитска Арабия имат за цел да подобрят отношенията по между им във всички сфери, предаде Анадолската агенция.

Ердоган се срещна със саудитския крал Салман късно снощи. Двамата разговаряха в двореца на крал Салман при закрити врата. Турският президент пристигна в Джеда снощи, посочва турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Той се срещна и със саудитския престолонаследник Мохамад Бин Салман, информира Анадолската агенция.

Това е негова първа визита в Саудитска Арабия след убийство в Истанбул на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. – случай, който охлади отношенията между двете регионални сили.

Турция и Саудитска Арабия имат за цел да подобрят политическите, военните и икономическите отношения, за да започне нова епоха в отношенията между двете страни. Засилването на сътрудничеството със Саудитска Арабия в сферата на здравеопазването, енергетиката, отбранителната индустрия, финансите, селското стопанство е от взаимен интерес, написа тази сутрин Ердоган в Туитър, като добави, че двете страни имат сериозен потенциал за сътрудничество в сферата на технологиите за възобновяема енергия.

Ердоган посочи още, че за Турция е много важна сигурността и стабилността в Персийския залив.

За пореден път подчертаваме, че сме против всички форми на тероризма и че отдаваме голямо значение за сътрудничество със страните в нашия регион срещу тероризма, добави турският президент.

Надявам се, че ще успеем да направим така, че нашите отношения да станат такива като преди, каза той.

В последно време Анкара засилва усилията за преодоляване на спора със Саудитска Арабия, възникнал след убийството на Хашоги. Кризата в отношенията предизвика неофициален саудитски бойкот на турските стоки, който доведе до свиване на стокообмена с 98 процента.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

6 неща отличават силната и обаятелна личност

Какво кара хората да ви харесват? Безспорно е въпрос на чар, но не само. Нужни са и някои отличителни качества. Нека видим мнението на психолозите, какво значи да бъдеш силна и харизматична личност. Не прикривате чувствата си Такива личности са доста отворени с новите хора в обкръжението си. В същото […]