Ердоган с важен коментар относно Северен Кипър

NetNews

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че не смята приемането на Северен Кипър като наблюдател в Организацията на тюркските държави (OTG) като начало на процеса на неговото признаване.

Срещата на върха на OTC се проведе на 11 ноември в Самарканд. След срещата на върха турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза пред TRT Haber, че Севернокипърската турска република е станала наблюдател в организацията. Въпреки това узбекският външен министър Владимир Норов каза пред репортери, че срещата на върха не е одобрила Северен Кипър като наблюдател в организацията. В съобщението си кипърското външно министерство отбелязва, че по време на работата на сесията на OTC Турция е предложила да се промени уставът на организацията, за да се позволи участието на „субекти“ със статут на наблюдател.
„Би било погрешно да разглеждаме това като признание. Ще продължим да работим. Вярвам, че ще имаме възможността да представим Северен Кипър на целия свят, “ каза Ердоган пред репортери в самолета след завръщането си от Узбекистан.

Кипър е де факто разделен между гръцката и турската общност от 1974 г. след въоръжената инвазия в Турция, провокирана от държавен преврат в Кипър и опит за присъединяване на острова към Гърция. 37% от територията на острова е окупирана, на която през 1983 г. е провъзгласена Севернокипърската турска република (ТРСК). Само Турция го призна. Преговорите между гръцката и турската общност за обединението на Кипър се водят с посредничеството на ООН. Те бяха прекъснати след провала на следващия кръг, който се проведе в швейцарския град Кран Монтана през 2017 г. Сега се правят опити за подновяване на преговорите.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Какво се крие зад желанието ни за сладко?

Често сме привлечени от храни с определен вкус: солено, сладко, кисело и т.н. В този случай организмът съобщава, че е настъпил вътрешен дисбаланс, пише utro.ru, цитиран от „Дарик“. Според диетолога Светлана Перес е важно вкусовете да са балансирани и да няма хранителна зависимост. Според нея желанието за сладко показва, че […]