ЕС одобри европейския закон „Магнитски“

NetNews

Съветът на външните министри ЕС прие решение и регламент, с които се създава глобален санкционен режим за правата на човека. За първи път Евросъюзът ще разполага с рамка, която ще му позволи да го насочва срещу отделни лица, образувания и органи, в т.ч. държавни и неправителствени, които са отговорни или замесени в сериозно нарушаване на правата на човека по света, независимо къде е извършено то.

Мерките ще се изразяват в забрана за пътуване за отделни лица и замразяване на активи. Наблюдатели определят механизма като европейски еквивалент на американския закон "Магнитски".

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел подчерта:

„Това става точно една година, след като се споразумяхме да го направим. Това споразумение е ключово и първо по рода си.

То ще позволи на ЕС да взема на прицел сериозно злоупотребата с човешките права по цял свят, а не случай по случай, съпроводен всеки от тях с безкрайни дискусии.

Изпращаме ясен сигнал на отговорните за силния ангажимент на ЕС към човешките права“.

Механизмът ще се прилага за много сериозни нарушения на правата на човека по целия свят. Сред тях са геноцид, престъпления срещу човечеството, произволни арести, мъчения, робство, сексуално или основано на пола насилие, трафик на хора и дори нарушението на правото на мирно събиране или сдружаване.

Министрите на външните работи от ЕС са подчертали, че няма фундаментална промяна на поведението на Турция спрямо съседите ѝ, като в някои отношения то дори се е влошило.

Всеки министър ще уведоми премиера за дебатите по въпроса, като проблемът ще бъде разгледан на заседанието на европейските лидери в четвъртък и петък, които ще решат как да постъпят.

Докато външните министри от Европейския съюз заседаваха в Брюксел, турският президент Реджеп Ердоган засегна темата за Източното Средиземноморие в реч пред конференция по интернет на Средиземноморския университет в Анталия.

Турция няма да се огъне пред заплахите в спора с Гърция и Кипър, заяви Ердоган:

„Ясно заявяваме, че Турция няма да приеме плановете и картите, чиято цел е да я ограничат в тясна ивица крайбрежни води край Анталия.

Подчертаваме, че Турция няма да се огъне пред заплахи и шантаж заради Източното Средиземноморие и няма да позволи империалистки експанзионизъм.

Не преследваме узурпация на чужди права, просто се опълчваме срещу пиратския манталитет, с който се опитват да отнемат нашите права“, заяви Ердоган и отново призова за конференция, която в която да участват всички заинтересовани страни в региона.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Калоян Паргов: Каузата на Вапцаров е свята

Каузата на Вапцаров е свята! Днес, повече от всякога, имаме нужда да отдаваме почитта си към паметта на личности като поета-антифашист, жертвали себе си за свободата на България. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов по повод 111-ата годишнина от рождението на Никола Вапцаров. Той, заедно с президента […]