Ето какво ще достави Германия на Украйна

NetNews

Германия се е споразумяла с Украйна да ѝ достави седем самоходни бронирани гаубици, каза днес в Слиач, Словакия, германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт, цитирана от ДПА.

Берлин ще предложи също обучение за използването на артилерийските системи „Панцерхаубицен 2000“, които се състоят от оръдие върху подвижна платформа, наподобяваща танк.

Със стандартни боеприпаси гаубицата има обсег на стрелба от 30 километра, а с далекобойни боеприпаси обсегът е възможно да достигне до 40 километра, съобщи германската армия.

Ламбрехт обяви доставката, отговаряща на поет по-рано ангажимент за изпращане на тежко въоръжение, по време на визитата си при германски войници в Словакия, които са разположени там, за да помогнат на НАТО да укрепи източния си фланг.

Германското правителство на канцлера Олаф Шолц бе обвинявано многократно от властите в Киев, че не прави достатъчно, за да помогне на Украйна да се защити от руската инвазия.

До миналия месец Берлин не проявяваше желание да снабдява Украйна с тежки въоръжения.

След засилване на натиска обаче както от страна на украинския президент Володимир Зеленски, така и от германски политици, правителството на Шолц през април промени курса и обеща изпращането на германски бронирани самоходни зенитни системи „Гепард“ за Украйна.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Синът на Гунди: Левски си връща идентичността

Синът на легендата на българския футбол Георги Аспарухов – Андрей, говори пред подкаста „Трибуна Левски“. Той коментира случващото се в клуба и заяви, че сините се завръща към идентичността си. „Подкрепям кампанията „Левски е вечен“ на 100 процента. Нещата се настаниха в едно русло, което тече правилно. Вместо да има […]