Ето колко украински бежанци у нас вече са започнали работа

NetNews

95% от украински бежанци у нас имат регистрация за временна закрила, а над 2500 са започнали работа на трудови договори. Това обясни в ефира на „Здравей, България” Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова и член на правителствения щаб по въпроса с бежанците.

Над 57 000 са настанени към момента в хотели и за тяхната издръжка плаща държавата. Вече е започнал да се прави план, как да бъдат разселени по държавни и общински бази в цялата страна. Оказва се обаче, че няма готов регистър с наличните бази, така че в момента тече паралелно обследване къде и какво има държавата и в какво състояние е то, обясни още Величкова.

Държавата ще поеме транспорта по преместването на бежанците. Освен това се обмисля и как да бъдат настанени най-подходящо за тях. „Хората например с хронични заболявания да бъдат настанени в бази в големи градове, така че да имат достъп до здравеопазване”, обясни Величкова.

Министерството на труда и социалната политика и Министерството на образованието разрабоват критерии, така че да може по-бързо да бъдат създадени дневни центрове за децата. Така жените ще могат да започнат работа, каза Величкова.

Относно хотелиерите, които са приютили бежанци, тя обясни, че до момента са изплатени 15 милиона лева. Някои хотелиери са получили по-малък процент, защото са подали некоректни данни, каза Величкова.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В Ямбол задържаха мъж, шофирал след употреба на коктейл от наркотици

Служители от РУ-Ямбол са установили водач на лек автомобил, седнал зад волана след употреба на наркотични вещества, съобщават от ОД на МВР – Ямбол. Вчера към 16:20 часа, на ул. „Ормана“ е извършена проверка на лек автомобил  „Ауди ”, управляван от 32-годишен мъж. При теста на водача за употреба на […]
катаджия в гръб