Ето коя наша актриса ще играе Людмила Живкова

NetNews

В края на снимачния процес е филмът, посветен на Людмила Живкова, чийто продуцент е Деси Тенекеджиева по сценарий на писателя Иво Милев.

„Аз ще вляза в главната роля на Людмила. Това е минисериал, който с моите чуждестранни партньори правим. Съвсем скоро ще стане ясно кога точно ще се излъчи той и къде“, съобщи актрисата Деси Тенекеджиева малко преди да излети за Лондон, където работи по проекта.

„Живкова е жена, родена в неподходящо за нея историческо време. Личност, претърпяла пълна духовна трансформация. Жена огън, вятър и дух. Истината е една, но не е еднозначна. Нас ни интересува преди всичко човекът Людмила, а не толкова политическите ситуации около нея“, призна актрисата, която е категорична, че няма да прави сензации на гърба на Людмила Живкова.

Семейството Живкови също е наясно, че ще има такъв филм, и няма против този факт.

„По сценария работим още, процесът не е завършен и може да продължи и с втора част“, смята Тенекеджиева.

Сценарият за живота на Людмила, одобрен от семейство Живкови, е написан от писателя и куратор на Националната галерия Иво Милев. Във второто си преработено издание на книгата „Животът и смъртта на Людмила Живкова“ той дообогатява информацията за нея, която до този момент не е известна.

„Людмила Живкова беше изключително интересна личност. Тя казваше: „Поехме дълбоко погрешен исторически път да се съюзим с най-нецивилизованата страната в света“. „Истината е, че почти нищо не знаем за Людмила. В началото и аз опитах да говоря с нейните близки, но видях, че всеки от тях говори избирателно. В книгата си се уповавам само на факти и документи, защото казаното и написано от нея не лъже“, смята Милев.

Според него дъщерята на Тодор Живков е имала езотерични идеи, но те повече са повлияни от Петър Дънов, а не от индийските гурута, които е познавала.

„Той е в основата на всичко. Людмила е причината да се обърна с интерес към епохата, която определя живота ни и днес – накъде и как сме се развили. Знае се, че тя е един от големите антисъветисти, при това с баща си, между другото. В книгата споделям факти като доказателства на думите си. И за Людмила промяната е била възможна само ако се започне „отвътре да се срива“ системата.

„И тя реално прави точно това, затова я харесвам. Плаща с живота си за това и заслужава филм“, смята Милев, като подчертава, че въз основа на фактите хората ще си изградят представата дали тя е била убита, или се е самоубила. „От мен няма да го научите, правете си анализите сами“, казва авторът.

„Харесвам книгата на Иво Милев, смятам, че точно е охарактеризирана майка ми. И много бих се радвал да има филм за нея“, сподели от своя страна и синът на Людмила Живкова Тодор Славков. Малък Тошко още живее със спомена за майка си, както и за баща си Батето, който съвсем скоро, ако беше жив, щеше да навърши 82 години. „Надявам се и двамата да не бъдат забравени, защото са направили много за страната си“, казва с днешна дата Тодор Живков-младши.

Последно е правила монография за Майстора

„Владимир Димитров – Майстора е свързан с Людмила Живкова. Преди да си отиде от този свят, тя е работила по монография, посветена на художника. Кинорежисьорът Иван Войновски по нейна идея тръгва по следите на над 200 картини на художника. Людмила издирва неизвестни факти за живота му, търси къде се намират негови ценни произведения и прави опити да събере творчеството му под общ покрив в България, но безуспешно“, казва Иво Милев, който бе куратор и на последната изложба, посветена на художника, която откриха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Образът на Майстора“ събра културтрегери, министри и дипломати в „Квадрат 500“. Паралелно с изложбата там, в двореца бе организирана и експозиция „Майстора и „Родно изкуство“. И двете бяха посветени на 140-годишнината от рождението на художника, пише „България Днес“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Илия Налбантов: Отказът да пратим оръжие за Украйна ще отблъсне бъдещи инвеститори

Ангажирането на държавата с предоставянето на военна помощ носи политически дивидент на държавата ни и на обществото ни в дългосрочен план. Отказът на държавата – на държавата, а не на частните компании, които препродават оръжие, – да се ангажира с предоставянето на оръжие, раздвоява инвестиционния интерес на западните и високотехнологичните […]