Ето къде е най-вероятно да се заразите с COVID-19

NetNews

Американски учени са анализирали статистиката на предаването на новата коронавирусна инфекция. Те открили, че най-вероятно е човек да се зарази у дома, при положение, че някой от членовете на семейството вече е болен от коронавирус. Резултатите от изследването са публикувани в списанието JAMA Network Open.

Изследователите проведоха мета-анализ на статии, публикувани през последната година, в които се споменават случаи на вторично предаване на COVID-19, когато болните са се инфектирали в дома си.

Нивото на риск от вторично предаване се влияе от фактори като времето, изминало след първоначалната инфекция, продължителността и близостта на контактите и степента на проява на симптомите при първото заразяване.

Съобщава се, че случаи на домашна инфекция се наблюдават по-често при възрастни, в сравнение с деца – съответно 28,3 и 16,8 процента, и при съпрузи, в сравнение с хората, които просто живеят под един покрив – 37,8 и 17,8 процента.

Средното ниво на вторична инфекция, при съжителство между двама души, е значително по-високо, отколкото в домакинствата с трима или повече жители – съответно 41,5 и 22,8 процента.

Учените са уверени, че без промяна на ежедневното поведение на хората е малко вероятно пандемията да бъде спряна бързо, пише Zdrave.to.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шефът на "Пирогов": Редно е поне още един месец да бъдат тези мерки

Ограничителните мерки дават резултат и вече се пречупва кривата. Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Според него ограниченията вършат работа, въпреки недоволството на някои браншове. "Готвим се за мащабна акция по ваксинация. Хората имат глави на раменете. Аз лично за Нова година няма да отида на ресторант, след […]