ЕЦТП: МРРБ няма никаква представа какво е състоянието на пътищата в България

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Валентин Граматиков, ресорният зам. министър от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, отговарящ за агенция "Пътна инфраструктура", призна, че проучването на състоянието на пътната инфраструктура в страната е много трудно.

Обяснението на зам. министър Граматиков дойде след въпрос на Европейския център за транспортни политики на среща в четвъртък, иницирана от министерството.

Странно, но на нея бяха поканени само ЕЦТП, Държавната агенция за безопасност на движението (ДАБДП), Института по пътна безопасност и Българска браншова камара "Пътища". Отсъстваха представители на АПИ, както и министър Виолета Комитова. Освен това нямаше дневен ред и анонсирани теми за обсъждане.

"Ако поискаме информация по реда, определен в Закона за достъп до обществена информация, за текущото състояние на конкретен участък от конкретен път ще ни я предоставите ли?", попита Диана Русинова, председател на на УС на ЕЦТП. "Да, ще ви я предоставим, но да я набавим означава да бъдат отклонени време и човешки ресурс за проверка намясто, което ще означава тези хора да се отклонят от други задължения и процеси, които трябва постоянно да се управляват", отговори г-н Граматиков и попита дали ЕЦТП има предложение.

Още преди месеци ЕЦТП обяви предложението, с което ще се спестят време, човешки ресурс и огромни средства. Всъщност идеята за използване на система за дистанционно наблюдение за превенция на риска по пътищата и в полза на пътната безопасност е заявена официално още преди две години и в институциите, отговорни за здравето и живота на хората по пътищата – АПИ и МРРБ. Но вместо вникване в идеята и опит за диалогичност, министър Комитова използва ефира на национални телевизии, за да хвърля квалификации, които дори не си заслужава да бъдат коментирани.

На цитираната среща в МРРБ в четвъртък ЕЦТП повдигна още много въпроси, сред които:

* Кога на ЕЦТП ще бъдат предоставени всички фактури за ремонта, извършен на АМ "Тракия" в отсечката Чирпан – Стара Загора (Вече поискани веднъж по ЗДОИ). АПИ отказва да предостави тази информация и у нас възникват въпроси за това кого всъщност прикриват държавните служители и защо по всякакъв начин се отказва да се отговори точно колко на квадратен метър е струвала маркировката на новоремонтирания 40 км участък от АМ "Тракия", защо се крие тази информация, ако всичко е изрядно, както многократно се твърдеше от министър Комитова?

* Докога ще остане без маркировка път I-4 София-Варна край Търговище?

* Кога ще бъдат подменени повредените и негодните мантинели на АМ "Тракия", някои от които стоят така от месеци, но и съборените неотдавна, защото всичко това може да доведе до трагедия като миналогодишната?

* Подготвя ли се АПИ за зимната поддръжка на пътищата? По време на срещата по информация на ДАБДП се изясни, че АПИ няма никаква готовност за мероприятия по зимното поддържане и почистване.

Измина едно кърваво лято с множество жертви и пострадали вследствие на пътни инциденти. Мерки не бяха взети. Надеждите на експертите бяха, че поне за зимата ще се предприеме нещо. Очевидно е обаче, че просто няма кой да го направи.

На свиканата не от нас среща нямаше нито един отговор и това е сред мотивите ни да не спираме да питаме, защото безопасността по пътищата не е тема, която може да бъде отлагана!

Тя засяга всички нас, без значение от поста, социалния статус, образованието, възрастта.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето защо се разплака Лео Меси (ВИДЕО)

Лео Меси се разплака след победата с 3:0 над Боливия. Той не сдържа сълзите си, когато говореше за триумфа на Копа Америка това лято в Бразилия. Преди мача Бълхата и съотборниците му показаха Купата на феновете и отпразнуваха заедно успеха. За Меси това бе първа титла с националния отбор. Video […]