Жената на Пепи Еврото забогатяла приказно

NetNews

След скандала “Осемте джуджета” Любена Петрова е спечелила 1,5 милиона лева от продажба на имоти, като в същото време се е сдобила с луксозна къща в "Бояна" за минимум 2 милиона лева, разкриват от Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD).

Сделките са сключени в началото на октомври тази година. Стойността на тези имотни придобивки се разминава съществено с официално декларираните доходи. Името на Петрова се свързва и със скъпи имоти в центъра на Солун.

Любена Петрова е съпруга на бившия следовател Петьо Петров, познат като “Еврото”. В поредицата “Осемте джуджета” индустриалеца Илия Златанов разказа как е потърсил помощ от Петьо Еврото за разрешаване на бизнес спор и я получил, но срещу огромна комисионна. Срещите с Еврото ставали в неформалния му офис разположен в ресторанта “Осемте джуджета”, който към днешна дата е затворен. По заповед на Еврото прокуратурата атакувала опонентите на Златанов, но след това самият той станал жертва на групата, която превзела бизнеса му и му отнела имущество за милиони.

Пред завода за асансьори в Дупница пък са разположени гардове на “Делта гард” и не допускат съдия изпълнители да въведат във владение една от фирмите, след като страните по спора са се разбрали помежду си.

Ключова роля в схемата, разказана от Златанов, има именно Любена Петрова.

На нейно име Илия Златанов издал записи за заповед като гаранция за услугите на Еврото и неговите прокурори. Илия Златанов твърди, че е получил смъртни заплахи и е принуден да се укрива в чужбина. Според него той не е единствената жертва на схемите на Еврото и неговата група, която действа от години. Изложението на Златанов се потвърждава документално, а също и от последвалите събития. Записът за заповед става основание Любена Петрова да запорира всичките му имоти.

Легализацията на доходите от престъпните дейности става по класическата схема с имотни врътки.

През 2016 г. все още като Павлова, бъдещата съпруга на Еврото придобива от неговите родители апартамент от 96 кв.м. в София на ул. Луи Айер. Прехвърлянето е изповяданo за символичните 100 евро на кв. м.

През 2017 г. Павлова вече е официално омъжена за бившия скандален следовател Петров, Тогава в нейната партида е вписано дарение от частни лица на терен с площ 907 кв. м. до ВЕЦ "Симеоново". Дарителите изглежда са роднини на Любена, тъй като имат същия постоянен адрес в София.

Любена се сдобива в лично качество и с голяма вила в с. Кладница през 2018 г. За къщата в полите на Витоша с 430 кв.м. разгъната застроена площ младата бизнес дама плаща 313 000 лева. Няма данни за ипотека или заем за придобиването на този имот.

Но сериозните имотни сделки на семейството минават през две фирми, в които Петрова е едноличен собственик. Това са “Ел Пи Логистик” и “Би Ен Ди – Билд Ню Дей“.

“Ел Пи Логистик” е създадена през 2014 година и не е отчела никаква дейност и приходи за 2014 и 2015 г. Въпреки това през 2016 г. г. в годишния финансов отчет подаден в Агенцията по вписванията фигурират дълготрайни материални активи за 212 000 лв. и също толкова задължения.

Същата година “Ел Пи Логистик” купува два апартамента на ул. "Свиленица", в съседство с прочутия вече ресторант “Осемте джуджета”, служещ за офис на Петьо Еврото. Цената е твърде ниска за пазарните реалности. За два апартамента по 126 кв. м. в централен квартал на София фирмата на Петрова плаща само 399 455 лв. или по 815 евро на кв.м. Още един апартамент е купен в Банско за доста по-скромната сума от 47 000 лв.

Разликата между декларираното и цената на придобиване на двата апартамента в София и този в Банско е над 230 000 лв.

На 9 октомври т.г. двата апартамента София са продадени за 782 332 лв., показва справка в Имотния регистър. Купувач е фирмата “ГС Ривър” от Пловдив. Така излиза, че или за 4 години имотите са поскъпнали почти двойно, или преди 4 години са били декларирани на симулативни цени.

“ГС Ривър” е новосъздадена фирма, регистрирана през юни 2020 г. в Пловдив от Димитър Кьосев. Той е собственик на фирмите “Рентал Груп” ЕООД, “Поол Инвест” ЕООД и “Аутохаус.бг” ЕООД, а чрез последната и на акционерното дружество “Хауптхаус” АД.

През май 2020 г. “Би Ен Ди – Билд Ню Дей” ЕООД придобива фирмата “Джи Ес Би”. Тя изкупува от предишните им собственици акциите на “Джи Ес Би”, които са на стойност 910 000 лв. Основен акционер с 8000 акции по 100 лв. е Георги Бъзовски, който държи стокова борса във Враца. По информация от източници той е бивш митничар. Пред BIRD обаче той отказва коментар.

Капиталът на “Джи Ес Би” всъщност се състои от три имота: огромна къща с с РЗП 506 кв.м. в Бояна на Панорамен път 30А, съседна на нея къща на три етажа с РЗП 270 кв.м. и още един апартамент на бул. Петко Войвода бл. 20 с квадратура 127 кв.м. Платените от Петрова 910 000 лв. за фирмата правят тази сделка изключително изгодна за нея и неизгодна за продавача.

На 09.10.2020 г. споменатата по-горе фирма “ГС Ривър” купува от “Джи Ес Би”, която вече е собственост на Любена Петрова, по-малката къща в Бояна за 860 565 лв. Това прави 1634 евро на кв.м., което е в рамките на пазарните цени за този район и за такъв имот.

За Любена е Пепи-Еврото остават голяма къща и апартамент. И така, официално Любена Петрова брои 910 000 лв. за трите имота.

След това продава единия от тях за 860 000. Така инвестицията се стопява на 50 000 лв. и срещу тази скромна сума тя получава къща, струваща поне 2 милиона лева и апартамент за минимум 200 000 лв. Паралелно с тази изгодна сделка Любена инкасира и 782 332 лв. от двата апартамента на ул. “Свиленица”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ген. Румен Миланов: Пари и кюлчета злато не са предмет на проверка за НСО (ВИДЕО)

''Чанти, пособия и изделия се проверяват през рентгени и не се претърсват. Предмет на проверката могат да се предмети, които представляват опасност. Валута, пари и кюлчета злато не са предмет на проверка''. Това заяви бившият началник на НСО ген. Румен Миланов в предаването "ЕвроДикоФ", което се излъчва по ТВ Евроком. […]