Жертва на „Наглите“ е сред задържаните за трафик на 1 тон кокаин

NetNews

Ексклузивни, неизлъчвани кадри от отвличане срещу откуп, свързвано с бандата на "Наглите"… Как сега, 12 г. след това похищение, името на оцелялата жертва се появява в афера с кокаин за 40 милиона долара?

1 март, 2021. Южноафриканската република. Някъде край брега на провинция западен Кейп. Полицаи залавят с кокаин за 40 милиона долара. В риболовен кораб с цветовете на българското знаме.

"Това е голяма пратка. Близо 100 пакета кокаин и съдейки по снимките, изглежда, че всеки пакет е около килограм", разказа Арън Хиймън, криминален репортер на Съндей Таймс.

"Това е глобален бизнес. Ако някоя държава вярва, че някои от гражданите не са част от организираната престъпност, свързана с кокаина, се заблуждава", казва Питър Гастроу, главен съветник в борбата срещу международната престъпност на ЮАР.

Корабът „Уинд Уърд” е с 4-ма българи на борда.

Останалите шестима са граждани от Миянмар, бивша Бирма. След една от от най-големите акции за наркотици в региона десетимата мъже са в ареста, а за месец южноафриканският съд във Вреденбург няколко пъти свиква заседание по разследването.

Първоначална информация за България даде Деница Велчева, завеждащ консулската ни служба в Претория:

"Те са били опаковани в пластмасови торби. 973 блока с компресирано вещество – кокаин. На торбите е имало надпис „Кинг кока“ и са поръчвани по интернет“.

От българската полиция все още отказват официален коментар по случая. От МВР обясняват, че е рано да говорят за него. В ЮАР обаче, след явяването на арестантите в залата, медиите публикуват имена на българите – това са Борислав Атанасов, Марио Васев, Асен Иванов и Атанас Биков – или Дуков според други източници.

Кои са тези българи?

bTV прави съвместно проучване с криминалния журналист на Съндей Таймс от ЮАР, Арън Хиймън.

"Те са скрили пакетите с наркотици в три неизползваеми отделения на кораба. Плавателният съд е преди е бил рибарски кораб и те са го трансформирали и приспособили. Така че тези отделения за били запълнени с бетон и черна строителна масивна пластмаса. Това би затруднило полицейските кучета да подушат и намерят наркотиците.

И освен това, ако властите решат да проверят кораба и видят три бетонни блока, екипажът просто може да обясни, че са ги запълнили, защото вече не ги използват. Вероятно така са успявали досега да транспортират наркотични вещества.

Единият от българите е Борислав Стоянов Атанасов, на 45 години, според български източници той е бил брокер на недвижими имоти и притежава строителни компании. Бил е и отвличан през 2009 г. и после освободен в България", казва Арън Хиймън.

Данните на Хиймън за Борислав Атанасов се припокриват с тези на известния на родната полиция Боби по прякор Мекото.

Името му излезе на светло като една от жертвите на отвличане на бандата на "Наглите", според обвинението на прокуратурата по мегаделото за отвличания срещу откупи за милиони левове на бившия президент на футболен клуб "Литекс" Ангел Бончев, на митничаря Георги Георгиев Пурата, на сина на настоящия кмет на Правец Румен Гунински, на бизнесмена Киро Киров и още 9 души.

Изядох много сериозен бой, бях целия в кръв, в мястото, където ме държаха, това беше като ковчег два на един, 1,20 метра висока, първите 10–12 дена", разказа тогава Киро Киров.

Борислав Атанасов Мекото е една от жертвите, но по делото не се доказа, че извършители са "Наглите". Макар и да не се знае кой е поръчителят на отвличането му, то е факт.

Кадри от охранителните камери пред къщата на Борислав Атанасов – Мекото са запечатали отвличането му на 23 юли 2009 г.

Те са предоставени от разследващия журналист и автор на книгата „Разследването за „Наглите”” Слави Ангелов.

"Наистина шокиращи кадри. Те го измъкват насила от мерцедеса, приближават отзад джипа си, за да затапят колата, така, че той да не избяга и насила го набутват вътре", обясни Слави Ангелов.

Позовавайки се на свои източници, Ангелов потвърждава информацията, че бившата жертва на отвличане е сред задържаните в ЮАР. Разказва за Атанасов, с когото преди години е направил ексклузивно интервю:

"При него, неговият плен беше от най-кратките, 14 денонощия, по принцип се върти една погрешна информация в публичното пространство за сумата, която той е платил, защото там се цитират едни 600 000 евро, всъщност той плаща за свободата си 263 000 евро. Най-общо за Борислав Атанасов може да се каже, че е рисков играч…

Той по принцип се е занимавал с източване на кредитни карти и за това нещо има официална информация, че е лежал в затвор в Германия, заедно със свой съдружник. Това нещо се случва някъде малко след 2000 г. Неговият съдружник е разследван и дори е имало дело срещу него в Южна Африка точно за трафик на кокаин от Южна Африка към Европа и България.

Тогава в спецслужбите у нас също имаше информация, че Борислав Атанасов също се е занимавал с набиране на мулета в този канал. И след това парите, които те са получавали, са ги изпирали с изкупуване на недвижими имоти".

Според търговския регистър Борислав участва като собственик или управител в 10 фирми с разнообразна дейност в София. На посочените в регистъра адреси и телефони обаче не откриваме никого. Служител на фирма с управител съдружникът му, Александър Торбов, ни казва, че и той е в чужбина.

Бившата съпруга на Борислав отказва да коментира арестите с обяснението, че от години няма отношения с Атанасов. Адвокатът Адриана Чернева, която е пълномощник на някои от фирмите на Атанасов и Торбов, ни казва, че не знае за случая в ЮАР.

Следващото българско име сред задържаните в Африка се оказва по-познато на местните власти и медии, отколкото у нас.

"Асен Георгиев Иванов, на 51 години. Той е човекът, за когото знаем най-много. Просто защото той е бил в ЮАР най-дълго време. Той вече е имал съдебен процес. Съдът конфискува близо 2,6 милиона южноафрикански ранд (тоест близо 3 милиона лева), защото прецени, че не би могъл да спечели легално тези пари. Той си е предплащал за наемане на недвижими имоти и адреси в Салдана (град в ЮАР) преди няколко години.

Сумата, която е дал предварително е повече от 100 000 ранд (113 000 лв. приблизително). Твърди, че е наемал тези помещения, защото е искал да развива бизнес в Салдана. + Тогава беше разкрито, че той е свързан с други двама българи. А на терени на тези българи е била открита нарко-лаборатория. Един от тези мъже е бил арестуван преди това в Перу, през 2018г., за притежание на кокаин за близо 200 000 долара", каза Арън Хиймън, криминален репортер за Съндей Таймс в ЮАР.

Според медиите в ЮАР Иванов се е представял под фалшиво име на словашки гражданин и е най-вероятният собственик на кораба „Уинд Уърд”. Негови адреси, фирми, близки и роднини обаче за момента не откриваме в България.

Между обвиняемите е и Марио Васев, на 47 години, не знам много за него, допълни Арън Хиймън.

Публикации на български информационни сайтове вече посочиха Васев като един от заподозрените за убийството на писателя и бивш член на силови групировки Георги Стоев, който беше застрелян през 2008 година в градинката зад хотел "Плиска" в София.

Тогава Марио Васев беше разпознат по фоторобот на МВР от адвокат Добрин Додев, който е бил с Георги Стоев в момента на стрелбата. Виждаме адвоката на погребението на писателя през април 2008 г.

След като посочва Васев като един от двамата убийци на писателя обаче, адвокат Додев не потвърждава това при разпознаването на живо и заподозреният мъж е освободен, разказват близки на покойния автор на романи за българската мафия. Криминалните журналисти в родните медии си спомнят за Марио Васев, като съученик на покойния.

"Значи той е малко различен тип играч от Борислав Атанасов, той е по-скоро, така да кажем, силов играч и е имал друга функция в цялата тази схема, тъй като ролите в тези схеми са доста тясно разпределени".

У нас Марио Васев е регистриран като съуправител с друг мъж в една фирма с адрес на счетоводния офис, който я обслужвал. Счетоводителите обаче ни казват, че отдавна не работят с фирмата.

Друга компания на свързано с Васев лице се води в центъра на София. Там има китайски ресторант.

– Има ли човек Марио Васев тук? – Не зная, не няма.

– Това си е вашият ресторант? – Да, само ние, две китайци – мой муж и аз. Няма друго…

– Откога? От отдавна ли?… – От много време ли? 9 години.

За четвъртия задържан в ЮАР българин засега липсва информация за криминални прояви.

Всички десет обвиняеми по наркоделото са още в ареста, и съдът няколко пъти отлага заседания заради липса на преводач от бирмански език за шестимата арестанти от Мианмар. А българите според „Сънди Таймс” не са поискали да бъдат освободени под гаранция.

"Изглежда стратегията им е да се признаят за виновни, за да не се разкрият детайли по схемата. Следователно бягат от това полицията и държавата да разкрият тяхната информация в съда. Например, ако те се договорят за 15-годишна присъда, което е доста вероятно при тези обстоятелства, южноафриканските власти ще ги оставят да излежат само около 7 и половина години, при добро поведение.

Така че с източниците си и с предполагаемите връзки, които имат с местните организирани криминални групировки, вероятно няма да им е трудно да си излежат присъдата", допълни Арън Хиймън.

Властите в ЮАР все още изясняват началната и крайната точка на трафика. Знае се, че корабът е пътувал от Латинска Америка. Според южноафриканския експерт и съветник по организирана престъпност Питър Гастроу, фактът, че такъв сериозен наркотрафик минава край бреговете на ЮАР е прецедент.

"В Южна Африка пазарът не е толкова развит, търсенето не е толкова засилено. Държавите в тези райони не са така развити и рискът е по-висок.

Затова тази територия не е добре развит транзитен маршрут. Има голям риск транспортът да бъде спрян. Разбира се, тук също има много проблеми с корупция и вратички в законите, но, както можем да видим от залавянето на кораба, полицията активно си върши работата.

Така че организираните криминални групи предпочитат да си избират маршрут, където рискът е нисък, но печалбите – големи. Ако погледнем картата, Западна Африка е по-близо до Латинска Америка. Маршрутите по земя, въздух и вода от Западна Африка до Европа съществуват от дълго време.

В момента дори се забелязва увеличение на контрабандата", обясни Питър Гастроу, главен съветник в борбата срещу международната престъпност на ЮАР. Залавянето на кораба с българите от местните власти обаче не е било случайно, а част от планирана операция по сигнал. Там работят и по версията, че арестуваните са свързани и с поне още един кораб за трафик на дрога. Имат и конкретни данни за такъв, казва Хиймън:

"Другият кораб – „Sea Condor”, е обявен за изчезнал. Няма го и на радарите. Това е най-актуалната информация. Мисля, че международните власти го издирват. Регистриран е под монголски флаг. Според морските специализирани сайтове, проследяващи кораби, плавателният съд последно е забелязан през февруари 2019 година в Бургас. Този кораб е пътувал от България до ЮАР. Преди е бил южноафрикански риболовен кораб, но вече е трансформиран в нещо друго.

Четиримата българи са основните заподозрени в задържаната група, посочва Хийман. Хората от Мианмар били второстепенни за държавното обвинение.

Дали обаче българите стоят най-отгоре в схемата за наркоразпространение на черния пазар до крайната му точка?

"Можем по-скоро да ги наречем спедитори, логистици, именно такава роля най-вероятно е играл и Борислав Атанасов в тази схема. Това са хора, които не са свързани с тези организации и въобще с трафика на дрогата след това и разпространенията ѝ, те са специалисти в това една стока да я пренесат от една точка до друга точка, която единият път е наркотик, другият път е пари, трето е някаква друга или високо рискова стока или схема за избягване плащането на скъпи мита и акцизи", каза Слави Ангелов.

Журналисти и анализатори на престъпността в България очакват и МВР да излезе с данни и разкрития в подкрепа на мащабното наркодело в ЮАР.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията си спомня немалко преследвани от родното правосъдие българи, отпътували към тази страна:

"Покрай банковите кредити, покрай приватизация, много хора успяха да извършат заграбвания и успяха да отидат в ЮАР. Немалък процент криминален контингент отиде в ЮАР, свързани и със силовите групировки хора. Доколкото знам, сътрудничеството с ЮАР е доста ограничено. Опитът различни български знакови фигури да бъдат екстрадирани от ЮАР се оказаха неуспешни.

Предполагам, че е въпрос на време да видим дали ще има някакво сътрудничество между българските, европейските служби и южноафриканските по този случай, да се надяваме, няма да стане един от много случаи, които само са се появили в медии", заяви Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Припомняме, че през януари миналата година при специализирана операция на в София бяха задържани над 6 600 кашона с плодове, внесени от Колумбия, с импрегниран в тях близо 550 кг кокаин за над 19 млн. евро. Акцията беше с участието на службите на Испания, Нидерландия и Колумбия.

Засега няма официална информация дали се работи по възможна връзка между този канал и трафикът край брега на Южна Африка. Що се отнася до това как се водят делата в ЮАР:

"Мисля, че е по-полезно властите в ЮАР да видят колко още могат да измъкнат като информация от тази група, за да направят още арести. Тази групировка има добри позиции и е добре организирана. Те могат лесно да управляват кокаинова операция и без арестуваните лица. Задържаните обаче ще са полезни за ЮАР, за властите в Южна Америка, за ИНТЕРПОЛ и за България. През последните месеци властите тук показват интерес към големи случаи.

През изминалите години, особено по време на управлението на предишния президент Джейкъб Зума, имаше драстична ерозия в работата на властите. Имаше корупция, скандал след скандал.

За властите ще е жалко да изпуснат голям случай като този, с толкова мащабна международна организация. Ще бъде жалко, ако поемат по бързия път и пропуснат да преценят ходовете си", допълни Арън Хиймън.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Валентин Антов игра 30 минути при загубата на Болоня от Рома

Рома победи Болоня с 1:0 като домакин в среща от 30-ия кръг на италианската Серия "А". Българският бранител на гостите Валентин Антов се появи в игра в 61-ата минута на срещата, заменяйки 32-годишния Лоренцо ди Силвестри. Рома спечели срещата с единственото попадение на Борха Майорал в края на първото полувреме, […]