Жертвите на земетресението са над 45 000, но все още има оцелели сред развалините

NetNews

Жертвите на земетресението в Турция и Сирия продължава да расте като броят им надмина 45 000 души в събота. Тази цифра ще се покачи заради хората, които се водят за изчезнали в около 264 000 разрушени апартаменти в Турция, съобщава Ройтерс.

Двете държави бяха засегнати от няколко труса, най-силни​ят от които беше на 6 февруари с магнитуд 7,8 по Рихтер в провинция Кахраманмараш, на 30 км от град Газиантеп и на 90 км от границата със Сирия.

Въпреки това все още има спасени хора от развалините. Единадесет дни след земетресението трима оцелели бяха извадени в Турция.

Броят на жертвите в Турция възлиза на 39 672, докато съседна Сирия съобщава за повече от 5800 смъртни случая. Официалният брой на жертвите в Сирия не се е променял от дни.

В петък джамиите по света изпълниха задочни погребални молитви за загиналите в Турция и Сирия, много от които не можаха да получат пълни погребални обреди предвид огромните размери на бедствието.

Докато много от международни спасителни екипи напуснаха зоната на земетресението, местните продължават да претърсват развалините от сгради и в събота с надеждата да намерят още оцелели. Експертите казват, че повечето спасявания се извършват в рамките на 24 часа след земетресение.

Хакан Ясиноглу, на около 40 години, беше спасен в южната провинция Хатай, 278 часа след земетресението, съобщиха от пожарната в Истанбул.

По-рано 14-годишният Осман Халебийе и 34-годишният Мустафа Авджъ бяха спасени в историческия турски град Антакия. Докато Авджи пътуваше към болницата, родителите му му пуснаха видео разговор, на който му показаха новороденото му бебе.

Според организациите за помощ при бедствия спасителите ще имат нужда от месеци работа, за да се справят с разрушения от този мащаб.

Земетресението е най-тежкото в съвременната история на Турция. Това е шестото най-смъртоносно природно бедствие в целия свят през този век след труса от 2005 г., при който загинаха най-малко 73 000 души в Пакистан.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Голямата картина: Корупцията се вижда отдалеч. Но защо "тука е така"?

Здравейте, скъпи приятели, Това е новият брой на Голямата картина – седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук! Ехото от американските санкции срещу корупцията в България по глобалния закон „Магнитски“ продължава да отеква. Шефът на санкциите дойде […]