Забраниха износа за лекарства, прилагани при COVID-19

NetNews

Министърът на здравеопазването временно забрани износа на нискомолекулярни хепарини и лекарствени продукти от групата на миорелаксантите, които се прилагат при лечение на пациенти с COVID-19, съобщиха от здравното министерство.

Целта е при повишено потребление на тези медикаменти държавата да разполага с достатъчни количества, така че нуждите на пациентите да бъдат обезпечени.

Заповедта е издадена и във връзка с постъпило писмо от Изпълнителната агенция по лекарствата предвид усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 в страната.

В заповедта е посочено, че към настоящия момент са налице данни за потенциален недостиг на лекарствени продукти от групите:

– С международно непатентно наименование Enoxaparin;

– С международно непатентно наименование Nadroparin.

Анализ относно търсенето на посочените лекарствени продукти показва повишаване на потреблението им в сравнение с предходните месеци, като средно за INN Enoxaparin и Nadroparin то е с 404%.

Извършените от ИАЛ проверки показват, че тези лекарствени продукти са предмет на паралелен износ от България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг на медикаментите у нас. Въпреки че това е законно, при увеличено потребление износът на лекарствени продукти, използвани за лечение на български пациенти с COVID-19, нарушава баланса между доставените в страната медикаменти и повишените нужди от тях за задоволяване здравните потребности на населението, уточняват от Министерството на здравеопазването.

В мотивите към заповедта се посочва, че неспазването или прекъсването на назначената на пациентите с COVID-19 терапия, ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им. Целта на мярката е да се гарантира непрекъснатост на прилаганата терапия с посочените лекарствени продукти.

Заповедта е в сила до 30.04.2021 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Барселона показа, че има сили за обрат срещу ПСЖ, но се скъса да пропуска

ПСЖ и Барселона завършиха 1:1 на "Парк де Пренс" в реванш от осминафиналите на Шампионската лига и така френският шампион се класира напред с общ резултат 5:2 след успеха си с 4:1 в първия двубой на „Камп Ноу“. Въпреки че Барселона се хвърли в мача като отбор, който няма какво […]