Заводът на Домусчиев в Разград ще произвежда ваксини, но чужди

NetNews

Заводът за ваксини на ”Биовет” в Разград може да произвежда всякакви ваксини, в това число и срещу Covid-19, но за начало ще изпълнява поръчки на чужди фармацевтични компании. Това обясни пред БНР Теменуга Газдова, управител на ”Биовет” – Разград.

През уикенда премиерът Борисов избърза да се похвали, че фабриката в Разград може да произвежда "милиони ваксини" срещу коронавирус, които да се изнасят в цяла Европа.

Фармацевтичният завод на Домусчиев, който трябва да заработи след няколко месеца, можел да произвежда различни видове ваксини, включително и такива срещу Covid-19, уверяват от "Биовет".

"Могат да се произвеждат и ветеринарни, и хуманни ваксини. Могат да се произвеждат едновременно различни видове ваксини – бактериални, вирусни, живи и инактивирани, защото площта на производствените помещения е около 8000 кв. м. Нямаме проблеми да произвеждаме и ваксини срещу Covid-19", обясни Теменуга Газдова.

Само че заводът първоначално щял да произвежда ваксини на чужди компании, тъй като само произвежда, а не разработва свои собствени.

"Ние сме производствено предприятие, не сме научен институт. Затова на първо време ще произвеждаме ваксини, които са по договор за възлагане от други фирми. В някакъв момент ние също ще започнем да произвеждаме наши ваксини, но засега нямаме такива, които са регистрирани, така да се каже, наш научен резултат", разясни управителят на "Биовет".

"Заводът за ваксини е на стойност около 120 млн. лева. Със собствени средства го изграждаме и евентуално с банкови кредити го изграждаме. От държавата нямаме никаква помощ", увери тя.

Газдова припомни, че за да има ваксини, те трябва да бъдат създадени и регистрирани по съответния ред. Това се отнася както за създателите на ваксината, така и за производителите ѝ. Съоръженията на бъдещата фабрика в Разград позволяват да бъдат произвеждани до 7000 ваксини на час, потвърди тя.

Според нея думите на премиера Бойко Борисов, че в Разград ще се произвеждат български ваксини, може би трябва да се тълкуват по-общо – че в България ще се произвеждат ваксини. Ако се регистрира и българска ваксина, тя би могла да се произвежда в завода в Разград, увери Теменуга Газдова.

Към момента обаче разработваната от БАН българска ваксина срещу Covid-19 все още е на твърде ранен етап и дори не са започнали реални проучвания.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мъжете на стриптийзьорките издадоха шокиращи неща

Едва ли има човек, който не е гледал (на живо, по телевизията или онлайн) стриптийз. Щастливци са тези, на които половинките са им направили „частно шоу“. Съпрузите на стриптийзьорките споделиха как се чувстват от амплоато на половинките им. Винсент от Джърси Сити от САЩ казва, че не одобрява професията на […]