Завърши ремонтът на пътя за Мелник

NetNews

Завърши рехабилитацията на над 12 км от път III-109, свързващ път I-1 София – Благоевград с Мелник. Проектът се съфинансира от оперативна програма "Региони в растеж" чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет, съобщи МРРБ.

Инвестицията в третокласния път е за над 8,5 млн. лв. Отсечката е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център гр. Сандански, както и на Мелник с път I-1 (Е-79).

Началото на участъка, който е основно ремонтиран, е при км 0+528. Това е на около 528 метра от пресичането на третокласния път ІІІ-109 с път І-1 София – Кулата, което съвпада с новоизграденото трасе на автомагистрала „Струма" в този участък. Краят е при 12-ти км в град Мелник, след стоманобетонния мост.

Ремонтираният път е с нова асфалтобетонова настилка и възстановено отводняване, обновени пътни окопи и водостоци, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Рехабилитирани са три мостови съоръжения. На мястото на стария мост над река Мелнишка при 11-ти км е изградено ново съоръжение с дължина 30 м.

С рехабилитацията на отсечката значително се подобряват транспортно-експлоатационните качества на пътя, който не беше основно ремонтиран повече от 30 години. Повишава се безопасността на движение и удобството при пътуване. С обновяването на 12-километровия участък се улеснява пътната комуникация на населението от община Сандански с областния център Благоевград. Подобрява се и достъпът до обектите от националното културно, архитектурно и историческо наследство, каквито са Роженския манастир „Рождество Богородично" и гр. Мелник.

Строително-монтажните работи на лот 25 са изпълнени от ДЗЗД „АПП Мелник", с участници: „Грома Холд" ЕООД и „Европейски пътища" АД. Стойността на договора е 8 578 000,33 лв. с ДДС. Надзорът е осъществен от „ТРИ ЕС" ЕООД. Стойността на техния договор е 117 240 лв. с ДДС.

Авторският надзор е на „Инжконсултпроект" ООД и е за 4 440 лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта с обща дължина 12.287 км е 9 196 732 лв., от които 85% – 7 817 222.2 лв. европейско финансиране, а 15% – 1 379 509.8 лв. национално съфинансиране.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Майк Тайсън поднови зверските тренировки (ВИДЕО)

Майк Тайсън отново поднови тренировки след двубоя си срещу Рой Джоунс. Двамата ветерани проведоха демонстративен двубой в края на ноември, като завършиха наравно, въпреки че според мнозина „Железния“ Майк е заслужавал победата. Очаква се Тайсън да се завърне на ринга съвсем скоро. Той твърди, че би се бил „веднъж на […]