Задължиха лабораториите да пращат 10% от положителните проби в НЦЗПБ

NetNews

Лицензирани лаборатории от страната, които правят ПСР тестове, от вчера изпращат най-малко 10% от положителните за COVID-19 проби в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), предаде БНР.

Така гласи заповед на Министерството на здравеопазването.

Всяка седмица ще се прави секвениране на изпратените най-малко 10% от положителните проби за SARS-CoV-2, но не по-малко от една проба, в Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“.

Информацията ще се събира в новата база данни, която се разработва и до месец трябва да покаже колко от българите са се срещали с вируса.

В заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са посочени и изискванията към клиничните материали от положителни чрез ПСР (PCR) изследване проби за SARS-CoV-2, подходящи за провеждане на целогеномно секвениране.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Прокуратурата се зае със смъртта на 15-годишното момиче в сливенската болница

Окръжна прокуратура – Сливен се самосезира от репортажи в медиите по случая с починалото в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ 15-годишно момиче, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Бургас, цитирани от БНР. По случая е назначена проверка дали са налице данни за извършено престъпление по член 123 от НК за […]