Задържаният полицейски шеф в Разград получавал по 200-300 евро на човек

NetNews

От прокуратурата разкриха как е действала схемата, заради която беше задържан полицейски шеф от ОДМВР – Разград за подкуп, който отговаря за отдел „Миграция“.

Имаше съвместна разработка на ДАНС и „Вътрешна сигурност“, в резултат на която се събраха данни, че поне от 1 г. полицейският служител е участник в корупционна схема. В понеделник са били задържани седем души, а не пет, както беше първоначално съобщено – сред тях има преводачи и застрахователи. В рамките на разследването епизодично се появяват и адвокати. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров, съобщи dariknews.bg.

Схемата е следната – турски граждани, които не могат да се добият с визи категория D или българско гражданство, са се свързвали с жена с двойно гражданство, която намирала истински адреси на територията на Разград и Шумен. Правила е предварителни разговори на собствениците на адреси, след което ги е представяла пред шефа на отдел „Миграция“ като кандидати за желаещи за визи категория D. Полицейският шеф обаче не е правил ревизия дали отговарят на условията и дали има такава уседналост и дали не е фиктивна, обясни още прокурорът.

По думите му с това задържаният началник не си е давал сметка дали не открехва завесата да влизат всякакви криминални лица на територията на ЕС, дори и терористи, след като с тази виза имат право на свободно движение в рамките на 90 дни.

Задържаният полицай е получавал финансови облаги – по 2-3 хиляди евро, тогава когато е имало много желаещи, но е получавал и по 200-300 евро на човек. Поне 100 човека са се възползвали в схемата, която действа от най-малко година назад.

Деянието е продължавано престъпление.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ISW: Украинските сили продължават към Мелитопол и Бердянск

Украинските сили са провели контранастъпателни операции в най-малко две зони на фронта, съобщават от Института за изследване на войната. Оттам се позовават на съобщения за постигнат напредък в Донецката и Запорожка област. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че украинските сили продължават контранастъпателните операции в направление към Мелитопол (в […]