Задържаха ислямисти в Крим

NetNews

Федералната служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е разкрила „конспиративна клетка на терористичната организация „Хизб ут-Тахрир-ал-Ислами“ от шестима души в село Джанкой и град Ялта на окупирания Кримски полуостров. Всички те са задържани, конфискувани са литературата и средствата за комуникация, образувани са наказателни дела (не е ясно по какви обвинения), информира Руската служба на Би Би Си.

Задържаните, според изявлението на спецслужбите, са „провеждали целенасочена работа за разпространение на терористична идеология на територията на Русия. В процеса на тайни срещи те са вербували в своите редици жители на Русия измежду местните мюсюлмани (в Крим има мюсюлманско малцинство от кримски татари-бел.ред.)“, цитира news.bg.

Руската спецслужба не съобщава за връзката на операцията по задържането с вчерашните взривове на територията на Крим, включително в Джанкойски район.

Ислямската групировка „Хизб ут-Тахрир“ е призната за терористична организация в Русия и е забранена.

Междувременно бе съобщено, че експлозиите на боеприпаси, дължащи се на саботаж във военен склад близо до Джанкой в ​​Северен Крим, са спрени, съобщи за ТАСС в сряда Ина Фьодоренко, ръководител на администрацията на Джанкойския район.

Тя уточни още, че комисията все още не е започнала оценка на щетите. „Заседание на (Щаба за ликвидиране на последствията от аварията) все още не е проведено“, обясни Федоренко.

Припомняме, че в понеделник бе съобщено за предовратяване на опит за взривяване на петролопровод във Волгоградска област по данни на ФСБ. Центърът за връзки с обществеността на ФСБ съобщи, цитиран от ТАСС, че акцията е била ръководена от офицери на украинските специални служби и членове на полка „Азов“.

На 5 август ФСБ съобщи, че е задържала в Карачаево-Черкезия привърженик на забранената в Русия организация „Десен сектор“. Според специалните служби активистът е имал „намерение да извърши терористични актове срещу членове на правоохранителните органи и военнослужещи на републиката.“

На 29 юли ФСБ съобщи, че е задържала трима украински „диверсанти“ от „Десен сектор“ край Липецк.

На 25 юли ФСБ съобщи, че е успяла да осуети операция на украинското разузнаване за отвличане на поне три руски военни самолета.

Преди това като голяма акция от ФСБ съобщиха предотвратяване на покушения на известни руски журналисти, включително любимия журналист на Путин Владимир Соловьов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Стана ясно по колко милиона ще си разделят Олександър Усик и Антъни Джошуа

В събота Олександър Усик ще защитава световните титли на WBA, IBF, WBO и IBO в тежката категория на професионалния бокс. Украинецът ги отне от британската суперзвезда Антъни Джошуа с шокираща за мнозина победа в Лондон миналата година, а сега двамата ще се изправят в реванш, който ще се проведе в […]