Законови промени позволяват граждани да ползват е-услуги без квалифициран е-подпис

NetNews

Ползване на електронни услуги от граждани без квалифициран електронен подпис и без удостоверения, връчване на актове и фишове по електронен път, край на лепенето на стикери по колите. Това са само част от промените в Закона за електронното управление, които бяха одобрени от Министерския съвет в сряда. Същите промени бяха утвърдени и на 22 ноември 2022 г., но не стигна времето на 48-ото НС, за да минат в пленарна зала.

Съгласно промените електронните услуги ще могат да се заявяват без квалифициран електронен подпис от физически лица. За да бъдат заявени ще е нужно само да се влезе със средство за електронна идентификация с подходящо ниво на сигурност, след което се подава заявлението, попълвайки онлайн форма.

Отпадат удостоверенията, които администрацията изисква от гражданите, предвиждат още промените. Нужната информация ще се събира служебно. Общините ще бъдат компенсирани, като приходите от отпадналите удостоверения ще им бъдат възстановени пропорционално от централния бюджет, се казва в съобщението.

При заявено съгласие, в системата за сигурно електронно връчване ще бъде възможно електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления. За целта се предлага изменение на чл. 43 от Закона за административните нарушения и наказания, с който се уреждат редът за връчване на фиш, електронен фиш, акт за установяване на административно нарушение, съставени в отсъствието на нарушителя, или наказателно постановление.

Отпадат като изискване всякакви хартиени документи и други физически носители (включително стикери) за доказване на данни за лица или обекти, които са вписани в регистър.

Ще бъдат намалени таксите за административни услуги, когато те се предоставят по електронен път.

Регламентира се института на посредника при предоставяне на административни услуги. Така хората, които не използват информационните технологии, ще бъдат улеснени и няма да се налага да пътуват до по-голямо населено място, за да заявят административна услуга. Такива посредници могат да бъдат „Български пощи“, библиотеките и всеки, който има офиси в близост до гражданите, се казва в съобщението.

Създава се възможност за пълна електронизация на административни процеси чрез включване на допълнителни лица като първични администратори. Ще се въведе задължение за служебно предоставяне на информация за субекти извън държавната администрация, които участват в административното обслужване.

Налага се задължение за водене на регистри в електронен вид, включително чрез система за централизирано управление на регистри. Ако бъде приета от Народното събрание, нормата влиза в сила след година и половина, като в този срок системата трябва да е готова и данните да бъдат мигрирани към нея.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България не се е отказала да поиска парите от ЕС за зелен преход на въглищните райони, каза Пеканов

Правителството не се е отказало да изпрати на Европейската комисия планове за справедлив преход до края на годината. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов пред Свободна Европа в сряда. Тези планове са задължително условие за получаване на европейските средства, предвидени за зеления преход на най-зависимите от въглищната енергетика области Стара Загора, […]