Заливат пазара с гръцки дини, тонове българска продукция остана на полето

NetNews

Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. Няма контрол на вноса от страна на държавата, разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени. Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от големите производители в Любимец.

Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете „Соренто“ и „Романза“. Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, разказа, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 стотинки. Той пресмята, че средните разходи за декар възлизат на 1000 лева, което означава, че изкупната цена за килограм трябва да е поне 25 стотинки, а сега се продава на загуба.

Въпреки сложната ситуация в сектора Янев успява да реализира около 500 – 600 тона собствена продукция на вътрешния пазар, основно по борсите в Пловдив и Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка.

„В София няма дини от Любимец, няма родно производство, всичко е от Гърция от години. Къде са търговските вериги, къде е държавата“, пита стопанинът, цитиран от БНР.

Евросубсидиите за производство на плодове и зеленчуци у нас са изключително ниски. В същото време в съседна Гърция получават много повече средства от ЕС за развитие на сектора, подчерта Янев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Русия се похвали с унищожена украинска диверсионна група в Луганска област

На територията на самопровъзгласената Луганска народна република (ЛНР) е била унищожена украинска диверсионна група, действаща в тила на руските войски, съобщават от „Росгвардия“, национална служба на Руската Федерация, намираща се под подчинение на президента на страната. „В Луганската народна република спецназовци от Росгвардия встъпиха в бой с диверсионно-разузнавателна група на […]