Заловиха един от най-издирваните италиански мафиоти с… Google Street View

NetNews

В продължение на 20 години мафиотът Джоакино Гамино успява да се скрие от полицията. Но късметът рано или късно се изчерпва – преди няколко дни един от най-издирваните италиански престъпници бе заловен тъй като бе заснет… от камера на Google Street View.

Джоакино Гамино, осъден убиец, част от списъка с най-издирваните гангстери на Италия, беше арестуван в Галапагар, град близо до Мадрид, където през годините се жени, променя името си на Мануел, работи като готвач и притежава магазин за плодове и зеленчуци.

Сицилианската полиция е извършила няколко разследвания по време на издирването на 61-годишния Гамино, а европейска заповед за арест беше издадена през 2014 г. Беглецът беше проследен до Испания, но Google Street View помогна да се определи точното му местоположение.

Инструментът за навигация, достъпен чрез Google Maps, е заснел изображение на двама мъже, разговарящи пред магазин за плодове и зеленчуци, наречен El Huerto de Manu (Градината на Ману), в Галапагар. Полицията се усъмнила, че един от мъжете много прилича на Гамино, но самоличността му беше потвърдена едва когато се натъкнаха на обява за близкия ресторант, наречен La Cocina de Manu или Manu’s Kitchen.

Магазинът и ресторантът вече са затворени, но полицията открива снимка на Гамино, облечен в дрехата на своя готвач, на все още съществуващата страница във Facebook на La Cocina de Manu. Той е лесно разпознаваем заради белега от лявата страна на брадичката му. Менюто на ресторанта включва ястие, наречено Cena Siciliana или сицилианска вечеря.

Гамино е арестуван на 17 декември, но подробностите около залавянето му не излязоха наяве, докато не бяха съобщени от La Repubblica в сряда.

Подробностите бяха потвърдени от прокурора на Палермо Франческо Ло Вой, който ръководи последното разследване. „Не е като да прекарваме дните си в ровене из Google Maps, за да намерим бегълци„, казва той пред The Guardian. „Имаше много предишни и дълги разследвания, които ни отведоха в Испания. Бяхме на добър път, като Google Maps ни помогна да потвърдим разследванията.“

След 20 години в бягство, Гамино смята, че е успял да скъса всичките си връзки със Сицилия. Съобщава се, че след ареста си той казал на полицията: „Как ме намерихте? Дори не съм се обаждал на семейството си от 10 години!

Гамино е бил част от мафиотски клан в Агридженто, Сицилия, който е уловен в кървава вражда с Коза Ностра – основната мафиотска мрежа на Сицилия, през 90-те години. За първи път е арестуван през 1984 г., когато е разследван от антимафиотския съд на Джовани Фалконе, който е убит от мафията с кола бомба през 1992 г.

Гамино е издирван за убийство и различни други престъпления, свързани с мафията. Той е арестуван за втори път в Барселона през 1998 г.  Осъден е на доживотен затвор в Rebibbia в Рим, но през 2002 г. успява да избяга по време на суматох, създадена при снимане на документален филм в затвора.

Това не е първият път, когато мафиотски беглец е хванат с помощта на интернет пространството. През март миналата година Марк Ферен Клод Биарт беше заловен в Карибите, след като се появи във видеоклипове за готвене в YouTube. Биарт бяга от властите от 2014 г., когато италианската прокуратура разпореди ареста му за трафик на кокаин в Холандия от името на клана Качола на мафията Ндрангета.

До ареста си Биарт води спокоен живот сред италианската емигрантска общност в Бока Чика в Доминиканската република. Въпреки че видеоклиповете в YouTube, на които той парадира с готварските си умения, никога не показват лицето му, полицията казва, че той е бил издаден от отличителните татуировки по тялото му.

През 2019 г. полицията арестува мафиот от мафиотската организация Камора, докато той яде паста с двете си котки, седящи до него в апартамент в покрайнините на Неапол.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Джокович благодари за подкрепата на хората по света

Снимка: БГНЕС Новак Джокович благодари на хората „по света“ за подкрепата им откакто драматично му бе отказана виза за влизане в Австралия поради ваксинационния му COVID-19 статут. „Благодаря на хората по целия свят за продължаващата подкрепа. Усещам я и я оценявам дълбоко“, световният номер 1 в тениса, който е в […]