Зам.-министър: В Северна Македония има език на омразата

NetNews

"Отношенията ни оттук нататък ще продължат да изглеждат като отношения между две съседни страни. Едната от които е положила огромни усилия, за да подпомага другата в продължение на дълъг период от време, а другата – страна, която кандидатства за членство в ЕС". Така коментира развитието на сложните отношения между България и Северна Македония зам.-министърът на външните работи Петко Дойков. Той бе гост в "Денят ON AIR" по телевизия България Он Еър.

Според него в неразбирането от страна на Северна Македония има голяма доза вътрешна политика.

"В тях има език на омразата. Причината за нашето поведение в последните месеци е заради неизпълнението на договора. Всичко започна от него. България не е приключила процеса, не е наложила и вето. Това, което ние очакваме от страна на Северна Македония, на първо място е да се възстанови доверието между нашите две страни. На второ място очакваме успокояваме на тона. Ако това продължава – трудно ще бъдат разговорите между двете страни", категоричен е зам.-министърът на външните работи.

Припомняме, че кабинетът прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство.

Това ще се случи след обезпечаването на българските потребности при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарства.

Здравният министър на Северна Македония Венко Фелипче заяви, че страната му е изключително признателна на българското правителство в тези трудни времена. Той подчерта, че е изключително важно за Скопие да има достъп до ваксини. По негови думи двете страни трябва да си помагат и да бъдат добри приятели. Фелипче изрази благодарност от името на македонското правителство.

"Искаме да намерим решение с България, защото сме приятели, но не е ясно в какво е проблемът." Това обяви по-рано премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Ние дефинирахме, че краткото и дългото име на страната е едно и също – Република Северна Македония, ние нямаме териториални претенции, ние сме приятели и ние изразихме пълно доверие, отбеляза още Заев пред репортери във връзка с отношенията с България.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Андрей Райчев: Доган няма вътрешна конкуренция, записите почти съсипаха Борисов

''Управляващата коалицията вероятно ще се превърне в предизборна коалиция на ГЕРБ, СДС, НФСБ, ВМРО и по-малки партии и вероятно ще спечели парламентарния вот. Въпросът е какво Народно събрание ще имаме след това''. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по bTV социологът Андрей Райчев. „Дали Триото и Мая Манолова ще […]