Западът е на прага на най-лошата криза от 1949 година

NetNews

Западните централни банки повишават лихвените проценти в опит да спрат високата инфлация, причинявайки колапс на държавните облигации. „Пазарите на държавни облигации по света са на ръба на най-лошото си представяне от 1949 г., когато Европа беше в руини, възстановявайки се от Втората световна война“, казват експерти от Bank of America, цитирани от аг. Bloomberg

Системата на Федералния резерв на САЩ (FRS) и други западни централни банки спряха да поддържат референтния си лихвен процент близо до нула, за да подкрепят икономиката, както направиха по време на пандемията. Именно този обрат имаше голямо въздействие, припомня агенцията.

Обявеното миналата седмица решение на американския регулатор за повишаване на основния лихвен процент е последният сериозен удар върху световната икономика. На 21 септември ФЕД, след резултатите от заседанието през септември, повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта – до ниво от 3-3,25% годишно. От месец май тази година регулаторът повиши лихвите три пъти в опит да ограничи растящата инфлация.

САЩ и европейските държави са изправени пред рекордна инфлация от десетилетия. Налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руския газ доведоха до поскъпване на горивото. В резултат на това индустрията на Запад до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което засегна други сектори на икономиката.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Шофьор изпотроши колата на колега след катастрофа

Софийска районна прокуратура обвини 36-годишен мъж за закана с убийство. Инцидентът е станал на 24.09.2022 г. в София. Обвиняемият М.Б. се заканил с убийство на Е.К., като преди това блъскал с автомобила си марка „Фолксваген“ колата, в която се намирал Е.К. Опитал се да отвори вратите на автомобила и с […]