Запорожката атомна централа отново е изключена от електрическата мрежа

NetNews

Запорожката атомна електроцентрала остана без електричество на фона на съобщения за руски обстрел на далекопровод с високо напрежение, който води до нея. Тя е най-голямата атомна централа в Европа и това е седмият път от началото на руската инвазия в Украйна преди повече от година, когато остава да работи без външно захранване.

През нощта срещу понеделник Русия започна вълна от дронови и ракетни атаки срещу района на Днепропетровск. Обстелваният от руските сили далекопровод захранва централата с електричество от Днепропетровска област, се казва в изявление на 22 май от украинския оператор на централата „Енергоатом“.

„След загуба на външното захранване, необходимо за осигуряване на работата на охладителните помпи, дизел генераторите се включиха автоматично. Те имат гориво за 10 дни. Обратното броене започна“, съобщи „Енерхоатом“.

Ако захранването е не бъде възстановен в рамките на този период от време, съществува риск от „авария с радиационни последици в световен мащаб“, се добавя в съобщението.

„Ситуацията с ядрената безопасност в централата е изключително уязвима. Трябва да защитим централата сега, тази ситуация не може да продължава“, написа в Туитър ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси.

Ситуацията около централата е причина за безпокойство, откакто руските сили поеха контрола над нея скоро след като Кремъл започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Руските сили окупираха по-голяма част от украинската Запорожка област в началото на войната, но не и областния център Запорожие.

ООН многократно предупреди, че това може да доведе до изтичане на радиация. Делегация на Международната агенция за атомна енергия посети централата през септември 2022 г. и призова за създаване на зона за сигурност около нея – предложение, което Москва отхвърли.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Услугите по Черноморието с 20-30% по-скъпи това лято

Снимка: БГНЕС Хотелиерите изчакват държавата да им разплати разходите, направени за украинските бежанци. „Търпеливо изчакваме, не желаем да бъдем в конфликт, но търпението ни започва да се изчерпва. След тази седмица, след министерски съвет…”, каза Елена Андонова хотелиер, управляващ 7 хотела пред NOVA NEWS и даде да се разбере, че […]