Започва изборът на машини за гласуване

NetNews

Подготовката за предстоящите парламентарни избори започва. Днес в Централната избирателна комисия (ЦИК) предстои заседание на Комисията за извършване на подбор и преговори с участниците, разглеждане, оценка и класиране на офертите за покупка на машини за гласуване. То е насрочено за 13 ч.

Депутатите приеха изменения в законодателството, които гарантират освен традиционнното гласуване с бюлетина, да има и електронно чрез машини. Очакванията са за закупуване на над 9000 устройства чрез обществена поръчка. Предстои и ЦИК да реши в кои секции ще има възможност за машинно гласуване. Изискването е това да е в местата с над 300 регистрирани предварително избиратели.

Знае се вече, че машинно гласуване няма да има за сънародниците ни в чужбина.

Междувременно вчера президентът Румен Радев сложи край на спекулациите за възможността вотът догодина да бъде отложен заради пандемията от коронавирус. Пред медиите той каза, че ще насрочи изборите за 28 март 2021 г. Призова отговорните институции да гарантират правото на всеки един гражданин да гласува независимо дали той е под карантина или не.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хора с необикновени имена празнуват днес

Православната църква почита днес Св. свщмчк Елевтерий, който произхождал от знатно римско семейство. Той получил християнско възпитание. Когато бил на 20 години, св. Елевтерий бил провъзгласен за епископ. Светият отец допринесъл много за укрепване на Христовата вяра със своите мъдри проповеди и всеотдайна служба на Бога и паството си. На […]