Започва прием на проекти за широколентов интернет в селата

NetNews

Държавен фонд „Земеделие“ започва прием на проекти за изграждане на широколентов интернет в малките населени места. За финансирането на проектите е отделен бюджет от 82 милиона лева. Това са европейски средства по Програмата за селските райони, като целта е в страната да се постигане 100 процента покритие на бърз интернет.

Помощ по тази мярка ще се предоставя само за осигуряване на достъп до интернет в така наречените „бели зони“ в страната, където за момента няма изградена мрежа, уточнява БНР. Тези „бели зони“ са в 59 общини и техните населени места, уточняват от агроведомството.

Европарите за широколентов интернет в селата имат дълга история. През 2019 г. след обявен прием по мярката не се появи нито един проект, а през 2020 г. заради пандемията парите бяха пренасочени към COVID мерките за компенсиране загубите на фермерите.

Сега по мярката за всичките 59 общини с проекти може да кандидатства само агенция „Електронно управление“. Така на практика една държавна агенция ще кандидатства за финансиране пред друга държавна агенция като фонд „Земеделие“ може и да отхвърли проектите на колегите си от „Електронно управление“, ако те не отговарят на изискванията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо в градовете винаги е по-топло, отколкото в селата

При пътуване извън града със сигурност сте забелязали, че в големите населени места винаги е по-топло, отколкото в селата. Явлението може да се забележи както през зимата, така и през лятото. Какво обаче е обяснението? Отговор на този въпрос учените търсят от 1800 години, а през последните 200 успяха да […]