Заради високите цени на тока: Заведенията фалират

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Заради високите цени на тока: Заведенията фалират

Снимка: БГНЕС

Шоковото поскъпване на тока и горивата доведе до фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна. За да подпомогне бизнеса, Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева под формата на кредити с преференциални условия.

Заради тежката икономическа криза Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. Казва, че сметките му за ток са скочили тройно, а приходите рязко са намалели, тъй като клиенти почти няма.

„Ние в момента не живеем от бизнеса си, живеем от спестявания. С бизнеса си не изкарваме пари. В последните 2 години живеем от заеми, от спестявания и от кредити“, споделя той пред БНТ.

В подобна ситуация са и много други ресторантьори. Голяма част от тях затвориха заведенията си в началото на януари.

„Някои, за да изчакат по-добри времена, а други – завинаги. Безпрецедентно тежка ситуация. Правителството не се съобрази с предложението на работодателските организации – за един праг от цена на тока, над който държавата да помогне със 75 процента от цената“, каза Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България.

Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма одобри, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче не са убедени, че новата програма ще им помогне да оцелеят.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Столтенберг: Рискът от конфликт с Русия остава

Снимка: БГНЕС Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че рискът от военен конфликт между алианса и Русия остава, но страните могат да постигнат политическо решение за преодоляване на различията помежду си. Той изрази това мнение в интервю за британския вестник „Файненшъл таймс“. „Възможно е да се намери политическо решение, […]