Заради пандемията: вече близо 50 милиона американци гладуват

NetNews

Заради пандемията от коронавирус милиони американци изпаднаха в тежко икономическо състояние. Вече близо 50 милиона души в САЩ гладуват и са зависими от социалните кухни. С всеки изминал ден бедните стават все повече.

На много места в САЩ се извиват дълги опашки пред социалните кухни. Както в един от кварталите на Ню Орлиънс. От полунощ тук са се наредили между 150 и 200 коли. Много от тях продължават да чакат и през деня – докато им дойде редът да получат храна.

Доходите са спаднали рязко

Подобно на много други американци, на Нормън Бътлър му се наложило да прибегне към храните, отпускани от социалните кухни, за първи път през пандемията. Преди това той се справял добре. Нормън работи като шофьор към "Юбер". Но заради пандемията почти няма клиенти. Поради това няма и доходи. А за съжаление, няма никакви спестявания.

Все повече американци вече изобщо нямат представа как да плащат наема, тока и храната. Още преди кризата с коронавируса 35 милиона едва свързваха двата края. По данни на организацията „Feeding America“ („Нахрани Америка“), междувременно почти 50 милиона американци не разполагат с достатъчно пари за храна. Особено засегнати са семействата с деца, казва Лайза Скейлс от една социална кухня в Питсбърг. През последните девет месеца броят на нуждаещите се е нараснал с точно 50 процента, разказва тя.

„Над половината от хората идват тук за първи път. Всеки ден ни се обаждат нови и нови мъже и жени, които са останали без работа преди броени дни или пък са безработни от месеци. И вече са стигнали до критичната точка, в която нямат пари за храна“, казва Лайла Скейлс.

Малцинствата са най-уязвими

Особено силно засегнати от падемията и произтичащата от нея бедност са афроамериканците и латиносите. Впрочем, те са най-пострадали и в здравословен план. А ситуацията няма да се промени скоро, смята шофьорът Норман Бътлър от Ню Орлиънс.

„Трудно е да си представиш, че имаш бъдеще. Освен ако бъдат отпуснати държавни помощи, чрез които да успеем да се справим с бедата.“

Американският сенат и Камарата на представителите от седмици се опитват да се споразумеят по нов пакет от помощи за потърпевшите от пандемията. Той би трябвало да бъде одобрен още преди Коледа. С предвидените 908 милиарда долара би могло да продължи отпускането на помощите за безработни и да се смекчи затрудненото положение, в което са изпаднали много семейства.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Моряк загина във Варненското езеро

Tялото на загинал моряк e било открито във водите на Варненското езеро, съобщи специализираният морски портал Maritime.bg. Мъжът е част от екипажа на плаващия под флага на Вануату кораб MARE. Снощи при неизяснени обстоятелства загиналият и още един моряк са паднали зад борда на 79-метровия кораб за генерални товари Незабавно […]