Зарков: Изборът на Сарафов беше предизвестен скандал

NetNews

Висшият съдебен съвет в сегашния си състав не трябва да прави повече кадрувания в съдебната система. Това е мнението на бившия служебен правосъден министър Крум Зарков.

Пред БНТ Зарков определи начина, по който е избран Сарафов за и.ф. главен прокурор като предизвестен скандал.
Според него обаче не е работа на политическа сила, която е в управлението на страната, да критикува това.

„Бързият избор само от прокурорска колегия, на когото и да е от сегашните заместници, включително и на Сарафов, беше предизвестен скандал. Но няма нужда политически партии, особено представените в парламента, особено тези, които са част от управлението, да правят декларации и да критикуват. Защото в тях е ключът за решаване на проблема – не в Министерство на правосъдието, не във ВСС, а в парламента. Защото, ако не се реши бързо този въпрос около напрежението с избора на Сарафов, той много бързо може да прерасне в политическа криза“, каза Зарков.

По повод заканата на ПП-ДБ министърът на правосъдието Атанас Славов да предприеме всички възможни действия за свалянето от поста на Борислав Сарафов, Зарков заяви, че него не е почтено ПП-ДБ да изправя собствения си министър пред ситуация, в която той не разполага с необходимите лостове за действие.

„Какво може да направи Славов – да атакува пред Конституционния съд избора на Сарафов или да апелира пред ВСС да преразгледа решението? Не е това решението. Решението е – събират се, влизат ПП и ДБ при своите партньори в управлението и казват: трябва избор на нов ВСС. Сегашното мнозинство, което се легитимира чрез необходимостта от конституционна промяна в съдебната власт, трябва много бързо да събере условия за тези две трети мнозинство, което да избере нов ВСС, който да започне процедура за титуляр на поста главен прокурор“, посочи той.


 

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полезно ли е да ядем мед всеки ден?

Медът е универсална храна Медът е универсална храна и лекарство от хилядолетия наред. Освен това може да бъде разпознат като основна съставка и мехлеми за първа помощ, пише Mila.bg. Със своите антибактериални свойства, той е чудесен за лечение на рани и кожни заболявания. В качеството си на храна, той добавя […]