Зарков: Работещата формула е почтеност, политическа воля и компетентност

NetNews

Вторият доклад на Eвропейската комисия за състоянието на върховенството на закона си е критичен сам по себе си, но ние в България свикнахме да получаваме остри и критични доклади, които практически от години ни казват едно и също. Това е втори доклад, но в частта за България се повтарят констатациите от първия. Припомнят се отново въпросите за отговорността и начина на търсене на отговорност на главния прокурор, за състава и начина на функциониране на ВСС, за липсата на осъдителни присъди и особено в частта корупция по високите етажи на властта, за непрозрачността пи медийната собственост, и за лошите практики, които се наблюдават в българското законодателство. Това заяви депутатът от БСП Крум Зарков в ефира на радио “Фокус“.

По думите му в момента всички гледат дали ще се състави правителство, но е не по-малко важно да дали новото мнозинство ще съумее да реи тези проблеми по начин, по който те да не бъдат описани в следващ европейски доклад или в закон, като “Магнитски“.

Крум Зарков смята, че вместо да чакат докладите от Брюксел, отговорните трябва да чуят какво им говорят българските граждани: „За ниското им доверие в независимостта в съдебната система, за ниския рейтинг на ключови институции, за общото недоверие към институциите в България“, посочи социалистът. „Формулата е следната – почтеннст, политическа воля и компетентност. Надявам се това събрание да е на висотата на тези изисквания“, каза още той.

По отношение на правомощията на главния прокурор проблемите не опират до конституцията, смята Крум Зарков. „Ние вече поне 2 Народни събрания обясняваме от БСП, че голямата власт на прокуратурата идва от две неща. Едното е фактическото състояние, което позволява на главния прокурор да има доминираща функция в прокурорската колегия на ВСС, и другото от факта, че решението дали да се повдигне дадено обвинение е изцяло затворено в прокуратурата“, обясни той.

„До Конституцията може да се стигне само, когато бъде направено всичко от долните нива до нея, и това бъде предшествано един достатъчно спокоен и задълбочен дебат“, добави социалистът.

„Ние сме готови и отново ще внесем нашите предложения на масата така, както сме го правили и преди. Ще разгледаме ако има и други предложения. Влизаме в този дебат с усещането, че има работа, която трябва да се свърши“, коментира социалистът във връзка с предстоящите разговори на формациите.

На въпроса какво очаква от 46-ия парламент, Крум Зарков отговори: „Имам надежда, че този парламент ще просъществува по-дълго време, защото има много сериозни работи за вършене сега. Задълбочаването на политическата криза с още едни избори към момента не ми се струва особено добър вариант“, каза социалистът, според когото в момента България е изправена пред много важни въпроси: „Единият е свързан с това как изразходваме парите си, а именно, че е необходима актуализация на бюджета, която да преопредели приоритетите. От друга страна все още не сме подали Националния план за възстановяване и устойчивост, което трябва да стане възможно най-скоро“, категоричен е той.

Крум Зарков смята, че има шанс да се сформира редовно правителство, тъй като ИТН е променил тона и подхода си. „За сега не съм чул да има покана за разговори към БСП, но днес от всички групи чух думите “диалог“ и “разговор“ – думи, които в предишния парламент не се чуваха въобще. За нас като политическа група е важно да се започне разговор за политики преди да се мине за разговор за личностите, които ще ги изпълняват.“ Социалистът допълни, че левицата е отворена за разговори, но не може да гарантира безусловна подкрепа.

„В документ, който Националния съвет на БСП прие като условия още при предишното НС за евентуална подкрепа говорехме за разграждане на порочния модел на управление, проявление на които много ясно показа и служебният кабинет“, припомни Зарков.

По думите му България има нужда от силна лява партия и такава може и трябва да бъде Българската социалистическа партия. Затова на предстоящия пленум на левицата ще се вземат необходимите поуки и промени. „БСП е стожер на парламентарната форма на управление, която гарантира свобода на политическата форма на управление в България“, каза на финала Крум Зарков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Северна Македония очаква да се разбере с България

Мисля, че има голям шанс да решим противоречията между България и Северна Македония до края на годината. Това обяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от Нова Македония. Дипломатът обяви, че е оптимист. Много е важно в България да има редовно правителство, което да води преговорите. Македонският представител вярва, че […]